Hoppa till huvudinnehållet

Coronasmitta i kommunens verksamhet: "Vi går inte ut med specifika fall"

Publicerad:
Coronasmittan har tagit sig in i verksamheten för vård och omsorg.
Coronasmittan har tagit sig in i verksamheten för vård och omsorg. Foto: Mattias Olsson

Coronasmittan har nu tagit sig in i Essunga kommuns verksamhet för vård och omsorg. Det konstaterar Björn Franke, chef för social sektor i Essunga kommun.

– Nu finns en allmän smittspridning i samhället, det innebär att det också finns i kommunens verksamhet inom vård och omsorg. Men vi går inte ut med specifika fall med hänsyn till patientsekretessen, säger Björn Franke och fortsätter:

– Den viktiga signalen är att agera som att smittan finns i samhället, att hålla avstånd och tvätta händerna. Agera som att smittan är här.

Nu jobbar man vidare efter de riktlinjer som finns.

– Vi följer myndigheterna, i vårt fall är det Vårdhygien Västra Götaland som vi följer. De uppdaterar sina riktlinjer hela tiden över hur vi ska jobba i olika situationer och vi gör som de säger att vi ska göra, säger Björn Franke.

Finns det skydd för personalen på kommunens äldreboenden?

– Vi använder den skyddsutrustning som vårdhygien rekommenderar att vi ska använda och i de situationer de rekommenderar att vi använder den.

Är det någon brist på vårdutrustning?

– Vi har ingen omedelbar brist, men det är en generell brist i landet och det finns en risk att det drabbar oss också. Men just nu finns det material som vi behöver.

Testas personal och boende?

– Enligt riktlinjer testas den första med symptom. Bekräftas då covid -19 görs inga fler tester. Men det är regionen och inte vi som sköter testerna.

Är det någon som har testats positivt på ett sådant test?

– Smittan finns i kommunens verksamhet inom vård och omsorg.

Artikeltaggar

Björn FrankeEssunga kommunNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.