Hoppa till huvudinnehållet

Ingen äldre smittad av corona i Lidköpings äldreomsorg

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Bemanningen är skör på vissa enheter i äldreomsorgen - men som helhet fungerar den tack vare flexibel personal, säger Christina Thimgren och Ingela Hellberg, områdeschefer inom äldreomsorgen i Lidköping,
Bemanningen är skör på vissa enheter i äldreomsorgen - men som helhet fungerar den tack vare flexibel personal, säger Christina Thimgren och Ingela Hellberg, områdeschefer inom äldreomsorgen i Lidköping, Foto: Sören Turesson

Läget inom äldreomsorgen i Lidköping är under kontroll.

Just nu.

Samtidigt är lagret med skyddsutrustning begränsat och sjukfrånvaron av personal har ökat.

- Det är klart att vi är oroliga. Men vi måste klara det, säger två av kommunens äldreomsorgschefer.

I Lidköping ansvarar förvaltningen vård och omsorg för 380 personer som bor på äldreboenden och hemvården ger olika form av stöd till 750 brukare.

De tillhör en av de mest utsatta grupperna som befinner sig i riskzonen för coronaviruset.

Antal medarbetare inom vård och service till äldre är drygt 1 000 personer.

Inga smittade ännu

På flera håll i landet kommer nu larmrapporter om hur personer som tar emot hemvård och bor på äldreboenden smittats av coronasjukdomen covid-19.

Så har ännu inte skett i Lidköping.

– Vi har inga rapporterade fall. Vad vi vet har två personer testats för corona, men inga visade sig vara positiv. Vi har inte heller några fall bland personalen, uppger Christina Thimgren och Ingela Hellberg, områdeschefer inom äldreomsorgen.

Verksamheten har just nu större personalfrånvaro än vad man brukar ha. Orsaken är att det minsta tecken på coronasymptom och förkylning avseende personalen själv och deras barn, hindrar dem att gå till jobbet.

– För fjorton dagar sedan var det skört på flera enheten och är så fortfarande. Men än så länge har vi löst bemanningen. Vi har väldigt flexibel personal som fixar och trixar för att få det att gå ihop.

Vad har ni för beredskap för framtiden?

– Det vi gör är att se över hur det skulle se ut med en minimumbemanning där vi bara utför omvårdnad. Där exempelvis aktivitetsinsatser och vissa serviceinsatser inte utförs.

Varje förvaltning i kommunen har kartlagt vilken kompetens som finns i den egna verksamheten och hur man kan hjälpa varandra. Det är något områdescheferna hoppas kan gynna vård och omsorg vid personalbrist. En förhoppning är även att få in sökande på jobbannonser och att kunna ta emot personal som är permitterade i andra branscher.

Hur ser ni på situationen?

– Det är klart vi är oroliga. Men vi måste klara det. Vi vet inte heller omfattningen av puckeln när den kommer - om den blir snabb eller utdragen - och inte heller hur många av våra medarbetare som kommer att bli sjuka.

Enligt Birgitta Engström Wallander, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Lidköping, har kommunen tillräcklig mängd utrustning för basala hygienrutiner, det vill säga handskar och skyddsförkläden samt handsprit. Skyddsutrustning som visir eller skyddsglasögon och munskydd samt vattenavvisande skyddsrockar, finns det mindre av.

– Vi har ett litet lager med skyddsutrustning. Vi har beställningar ute som vi inte får bekräftade. Socialstyrelsen har gått ut med att utrustning ska komma inom några veckor. Vi jobbar även hårt på att få tag på mer genom att beställa av andra företag.

Birgitta Engström Wallander, medicinskt ansvarig sjuksköterska. MAS, i Lidköping uppger att basal hygienutrustning finns i kommunen, men att det endast finns ett litet lager skyddsutrustning. Nu väntar man på att beställningar ska komma fram.
Birgitta Engström Wallander, medicinskt ansvarig sjuksköterska. MAS, i Lidköping uppger att basal hygienutrustning finns i kommunen, men att det endast finns ett litet lager skyddsutrustning. Nu väntar man på att beställningar ska komma fram. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Christina ThimgrenCoronavirusetLidköpingNyheterSocialstyrelsenVård och omsorgÄldreomsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.