Hoppa till huvudinnehållet

Hemvårdens budskap:"Försök att inte hälsa på"

Publicerad:
Roger Ingemarsson oroar sig för att han får besök av så många personer inom hemvården. Han hade gärna sett färre personal med tanke på coronakrisen.
Roger Ingemarsson oroar sig för att han får besök av så många personer inom hemvården. Han hade gärna sett färre personal med tanke på coronakrisen. Foto: Sören Turesson

I dagsläget finns det ingen smittad brukare inom hemvård och äldreboenden i Lidköping.

Så vill personalen att det ska förbli.

– Det finns flera alternativa sätt att ha kontakt med en anhörig. Telefonsamtal, digitala kanaler eller att prata från balkongen.

De är snart redo att ge sig av. Distriktssköterskorna Marie Hasselgren och Britt-Marie Wennerholm och undersköterskan Malin Nyström står utanför Solhaga äldreboende i sina gula reflexjackor. De jobbar samtliga i Solhaga hemvårdsområde som har cirka 140 inskrivna brukare. Brukarna bor hemma och får hjälp med allt från mindre stödinsatser till omfattande vård.

– I nuläget använder vi plasthandskar, förkläden, tossar och handsprit hemma hos brukarna. Vi tvättar händerna jämt, säger Marie och Britt-Marie.

Vana vid smittskyddsrutiner

Coronaviruset har höjt deras vaksamheten för smittspridning - men de använder samma rutiner som alltid funnits i verksamheten. Personalen är genom alla år van med att hålla borta influensor och magsjuka från de äldre.

Någon rädsla för att bli smittad i jobbet för egen del finns inte, anser Malin och Marie. Däremot rädslan för att sprida vidare smitta. En del av oron handlar om att de äldre kan bli smittade av sina privata kontakter.

Om så sker kan en brukare smitta hemvårdens personal som i sin tur ovetande sprida smittan till andra äldre. På äldreboenden är det sedan i tisdags förbjudet att besöka de boende. Några sådana förbud finns inte gällande äldre som bor hemma.

De äldre får inte bli smittade.  Malin Nyström och Marie Hasselgren från hemvården håller hårt på hygienen. De instämmer i Folkhälsomyndigheternas skarpa uppmaningar till allmänheten att hålla avstånd till de äldre och sköra.
De äldre får inte bli smittade. Malin Nyström och Marie Hasselgren från hemvården håller hårt på hygienen. De instämmer i Folkhälsomyndigheternas skarpa uppmaningar till allmänheten att hålla avstånd till de äldre och sköra. Foto: Sören Turesson

Hur ska anhöriga till personer över 70 år, oavsett de har hemvård eller inte, tänka när de ska hålla kontakten?

– Försök att inte hälsa på. Många löser kontakten via telefon och facetime eller andra digitala kanaler. Några äldre går ut på balkongen för att prata med anhöriga och de som handlar varor ställer kassarna på trappan, säger Malin och Marie.

Ingen äldre smittad i Lidköpings äldreomsorg

Samma svar på frågan har Christina Thimgren, områdeschef.

– Riktlinjen är att personer över 70 ska ha så få kontakter som möjligt. Som anhörig ska man verkligen noga överväga sina besök och fråga sig om kontakten kan ske på annat sätt. Man ska hålla avstånd.

Deras svar gå i linje med Folkhälsomyndigheternas direktiv i onsdags.

– Tänk på att skydda våra äldre - ännu mer än vad vi gör i dag, uppgav Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Malin och Marie känner oro för att det kan bli bemanningsbrist i äldreomsorgen, men anser att kommunen utfört en bra bemanningsplan för en kommande kris.
Malin och Marie känner oro för att det kan bli bemanningsbrist i äldreomsorgen, men anser att kommunen utfört en bra bemanningsplan för en kommande kris. Foto: Sören Turesson

Det talas om brist på skyddsutrustning i landet. Malin och Marie känner i dagsläget ingen oro för det. Däremot är en eventuell personalbrist något som bekymrar.

– Ja, frågan är hur man ska få ihop det ifall fler blir sjuka.

De är positiva till den bemanningsplan som förvaltningen gjort för ett krisläge i vård och omsorg, som visar vilken lägsta nivå man kan tvingas gå ned till för att klara bemanningen.

Hur upplever ni att era vårdtagare reagerar på coronakrisen?

– Det skiftar. I några fall bokar man av hemvårdens besök i hemmet men behåller stöd vid promenader utomhus. Andra ser oss som den kanske enda ljusglimten i tillvaron. De anser att de levt ett långt liv och är inte rädda för coronaviruset.

Under samtalet passerar hemvårdstagaren Roger Ingemarsson på sin moped.

– Jag är lite orolig för coronasmittan eftersom jag tillhör en av riskgrupperna. Jag tycker det är så många olika personer som kommer från hemvården till mig - det skulle vara bättre med färre, säger han, innan han far vidare.

Vill men kan inte vara nära sin svårt sjuka mamma
Britt-Marie Wennerholm, distriktssköterska i Gamla staden.
Britt-Marie Wennerholm, distriktssköterska i Gamla staden. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeCoronavirusetHemvårdenLidköpingMarie HasselgrenNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.