• idag
  8 apr
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Satsa mer på sjukvården

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Karlsson

Världens ledare satsar nu mångmiljardbelopp på att minska de negativa ekonomiska effekterna i kölvattnet av corona. Om man istället hade satsat en bråkdel av detta på sjukvården så hade vi inte behövt vara i denna besvärliga situation.

Coronaviruset har nu blivit den mest omskakande och mest katastrofala krisen i samhället sedan andra världskriget. Då tänker jag inte främst på antalet sjuka och döda utan på dess omskakande effekter på samhället i hela världen.

Politikerna beslutar nu om åtgärder för att minska smittspridningen och fördröja insjuknandet.

Dessa åtgärder får till följd att flygresandet upphör nästan helt, resande med buss och tåg minskar också. Hotell och restauranger får inga gäster. Stora företag tvingas permittera och säga upp hundratusentals anställda bara i Sverige, många små och medelstora företag riskerar att gå omkull. Arbetslösheten ökar kraftigt. De negativa ekonomiska konsekvenserna av detta kommer bli katastrofala.

Det som slår mig är att om man hade haft en bättre bättre beredskap i samhället, särskilt inom sjukvården, så hade man inte behövs vidta så drastiska åtgärder för att sakta ner smittspridningen.

Coronaviruset kommer man inte kunna stoppa. Alla kommer förr eller senare riskera att smittas. De åtgärder man gör är endast för att minska spridningstakten och platta ut kurvan. Kanske kommer det ett vaccin inom ett år. Men vi kan inte stänga ner hela samhället i ett helt år!

Istället för att stänga ner hela samhället borde man istället satsa på en sjukvård som har betydligt högre bättre beredskap och kapacitet. Man kanske skulle satsa mer på det civila försvaret, beredskap i samhället i stort och sjukvården i synnerhet, istället för det rent militära försvaret. Vår största fiende kanske inte är ett annat land utan ett virus?

Jag vill inte lägga någon negativ kritik på de vårdanställda i detta utan på sjukvårdspolitiker och tjänstemän inom vården som under lång tid beslutat om nedläggningar. Nu måste vi tänka om!

Donald Trump kallar sig för en ledare i krig, men har inte velat satsa på en allmän gemensam sjukvård men dock ett kostsamt militärt försvar. Världens ledare behöver nu samarbeta mot vår allas gemensamma fiende, virus och globala pandemier. Coronaviruset kommer inte vara den sista smittan som drabbar världen. Hoppas att detta blir en väckarklocka för alla politiker.

Jan-Eric Thelin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.