Hoppa till huvudinnehållet

Både ris och ros i Skolinspektionens beslut

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Både ris och ros – så kan Skolinspektionens rapporter efter besök på ett antal skolor i Lidköpings kommun sammanfattas.

– Nu ska vi ta tillfället i akt och jobba med de utpekade förbättringsområdena, säger barn- och skolnämndens ordförande Mario Melani (S) om granskningen som gett samtliga synade enheter utom Otterstads skola läxor att redovisa i sommar.

Under höstterminen har ett antal skolor i Lidköpings kommun haft Skolinspektionens kritiska blickar på sig. Regelbunden kvalitetsgranskning, en form av inspektion som infördes hösten 2018, har för första gången genomförts i kommunen och de som har haft påhälsning är Lidåkerskolan, Stenhammarskolan, Majåkerskolan, Tuns skola, Otterstads skola, enhet 2, 5 och 6 på De la Gardiegymnasiet samt kommunen på huvudmannanivå. Därutöver har också det som kallas regelbunden tillsyn, en inspektion utifrån kraven i skollag och styrdokument, genomförts på Östbyskolan.

Regelbunden kvalitetsgranskning ska belysa hur väl skolorna klarar sitt uppdrag att ge varje elev förutsättningar att nå de nationella målen och innebär en bedömning inom följande fyra områden: rektors ledarskap, undervisning, trygghet och studiero samt bedömning och betygssättning.

Om en skola inte uppfyller kvalitetskriterierna "i hög utsträckning", utan hamnar på bedömningsnivåerna "i flera delar" eller "i låg utsträckning" anger Skolinspektionen utvecklingsområden med krav på redovisning av vidtagna åtgärder.

På de allra flesta skolor hittar Skolinspektionen sådana områden, och så har också skett på samtliga enheter som genomgått granskningen i Lidköpings kommun – med ett undantag: Otterstads skola (se artikel här intill).

När det gäller granskningen av huvudmannen samt tillsynen på Östbyskolan har Skolinspektionen ännu inte redovisat sina beslut.

Artikeltaggar

Lidköpings kommunLidköpings kommunNyheterSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.