Hoppa till huvudinnehållet

Tvåbarnsmamman Therése borta - familjen vädjar om hjälp

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
Therése Lidberg har varit försvunnen sedan december 2019.

Den 29 december lämnade 40-åriga tvåbarnsmamman Therése Lidberg sin lägenhet i Lidköping. Sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen.

Nu vädjar familjen om tips som leder till att Therése hittas.

– Det kan ju finnas någon som vet något, säger pappan Jörgen Sturebäck.

Tre månader har snart passerat sedan senaste livstecknet från Therése Lidberg. Varje dag är en prövning för familjen som tvingas vänta på svaret; vad är det egentligen som har hänt?

– Antingen har hon tagit livet av sig eller så är hon någonstans. Men vi har inte hittat henne - och då vet vi inte. Det är ovisst, säger Jörgen Sturebäck.

Här, i Lidköpings centrala delar, lämnade Therése Lidberg sin lägenhet den 29 december i fjol. Drygt två och en halv månad senare är Therése fortfarande försvunnen och nu vädjar familjen om hjälp som leder till att hon hittas.
Här, i Lidköpings centrala delar, lämnade Therése Lidberg sin lägenhet den 29 december i fjol. Drygt två och en halv månad senare är Therése fortfarande försvunnen och nu vädjar familjen om hjälp som leder till att hon hittas. Foto: Sören Turesson

Jörgen beskriver sin dotter som en helt vanlig tjej. Hon jobbade som undersköterska på Vara kommun, hade aldrig prövat droger och drack inte alkohol.

– Inte en droppe drack hon, säger Jörgen Sturebäck.

Till vänster en bild av Therése som hon såg ut vid försvinnandet. Till höger som hon vanligtvis såg ut med långt blont hår.
Till vänster en bild av Therése som hon såg ut vid försvinnandet. Till höger som hon vanligtvis såg ut med långt blont hår. Foto: PRIVAT

Men den senaste tiden hade varit tuff för Therése som var hemma på permission när hon försvann. Hon hade de senaste veckorna vårdats på Skaraborgs sjukhus Falköping.

– Hon drabbades av en hudparasit och det satte sig på psyket på henne, säger Jörgen Sturebäck.

Under julhelgen var Therese hos Jörgen och frun Eira i Vårgårda. Hon upplevdes då vara piggare.

– Hon hade blivit bättre, säger Jörgen.

Några dagar senare lämnade Therése sin lägenhet i Lidköping. Hon hade lagt fram fyra mobiler, kontokort och ett brev där hon uttrycker missnöje gentemot vården.

– Hon menar att hon inte accepterade detta - därför skulle hon försvinna på ett eller annat sätt. Men hon skrev inte vad, var eller någonting, säger Jörgen Sturebäck och fortsätter:

– Det var ingen av oss som kunde tro att hon skulle kunna gå så här långt. Det trodde ingen i hennes omgivning heller.

Sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen. Kort efter lade bland annat Missing people och FIKK (Frivilliga insatser vid kris och katastrof) upp efterlysningar på sociala medier.

Men i efterlysningarna finns en bild på Therése som inte gör henne rättvisa anser Jörgen.

– De flesta tror nog att det handlar om en missbrukare. På bilden har hon rakat hår men det hade hon bara det sista. Strax före hade hon långt hår.

FIKK har sökt efter Therése vid sju publika tillfällen sedan försvinnandet. Vid senaste söket, den 15 mars, deltog fem personer – tre från familjen och två kompisar.

Familjen upplever att hjälpen från den stora massan har uteblivit.

– Jag vet inte varför. Om det är ett barn som försvinner eller än äldre som är dement så kanske det går lättare. Men nu handlar det om en person som är mittemellan, säger Jörgen Sturebäck.

Men så länge inte Therése har hittats har Jörgen hopp.

– Det kan finnas en möjlighet att hon är hos någon någonstans. Det finns ett litet halmstrå, säger Jörgen Sturebäck och fortsätter:

– Det känns inte som att hon har tagit livet av sig – det var ingen som kunde tro att hon skulle göra det.

Samtidigt har familjen börjat städa ur lägenheten.

– Någon måste ju göra det - man kan inte bara strunta i saker och ting. Det är kämpigt, men man får försöka stötta varandra.

Men ovetskapen om vad som hänt Therése tär och man dras mellan hopp och förtvivlan.

– Det är jobbigt, säger Jörgen och pausar ett par sekunder.

– Det är inte meningen att barnen ska dö före föräldrarna.

Sökinsats i sjön

FIKK (Frivilliga insatser vid kris och katastrof) har hittills genomfört totalt sju publika sökinsatser efter Therése Lidberg. Man har bland annat sökt längs strandkanten till Filsbäck, mot Framnäsbadet, i skogarna bakom Biltema och i Råda. Ärendet har gått in i en ny fas och är numera ett cold case-fall. Det innebär dock inte att insatserna är avslutade.

Nästa steg är att söka i sjön, men än är inget datum spikat.

– Men jag kan garantera att det blir någon gång under april månad. Vi behöver samköra med båtförare och speciella hundekipage, säger Daniel Brodin, verksamhetschef på FIKK.

Frivilligorganisationen väntar på att få tillgång till de båtar man anser sig behöva.

– Vi behöver båtar som kan ta oss in på grunt vatten men även längre ut. Sedan behövs även speciell utrustning i båtarna.

Dagens läge med coronapandemin påverkar givetvis FIKK som så många andra.

– Vi följer de rekommendationer som folkhälsomyndigheten och regeringen ger, men som organisation genomför vi sökinsatser ändå och vi delar upp oss i små grupper. Men visst påverkar coronapandemin oss gällande hur många frivilliga som ställer upp, säger Daniel Brodin.

Ingen misstanke om brott

Jenny Falk, utredare i Lidköping, har hand om ärendet gällande försvunna Therése Lidberg.

– Vi har hållit förhör och dragit i de trådar som vi har har möjlighet till, men har inte lyckats hitta henne, säger Jenny Falk och fortsätter:

– Men det föreligger ingen misstanke om brott.

Varför?

– Vi har inte fått några indikationer om det. Hade vi haft det så hade vi inlett en helt annan utredning.

Ärendet är fortfarande aktivt och betraktas i nuläget som ett försvinnande.

– Vi hoppas givetvis att få någon klarhet i vad som har hänt, men just nu har vi ingen ytterligare information att gå på om var hon kan ha tagit vägen, säger Jenny Falk.

Therése Lidberg försvann från sin bostad i Lidköping den 29 december 2019. Sista kontakten var lördagen den 28 december vid 21-tiden. Hon är cirka 168 centimeter lång och väger cirka 45 kilo och hade vid försvinnandet snaggat mellanblont hår.

Alla tips rörande försvinnandet lämnas till polisen på 11414.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFörsvunna personerLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.