Skidanläggningarna får hålla öppet i påsk

Nyheter
PUBLICERAD:
Skidanläggningarna kommer att få hålla öppet under påsken, meddelar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid en pressträff.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Skidanläggningarna kommer att få hålla öppet under påsken, meddelar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. Han varnar dock för onödiga resor.

– Påsken är en stor reshelg, men det finns risker med resande. Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för andra som träffar oss, säger han på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Inför en resa bör man fråga sig själv om man skulle kunna hantera en situation där man måste isolera sig och eventuellt ta sig hem utan att nyttja offentliga kommunikationer, säger Johan Carlson.

Även Lena Hallengren manar till försiktighet inför påsken.

Individens ansvar

– Man bör verkligen fundera över hur påsken ska se ut det här väldigt speciella året, i den här väldigt allvarliga situationen som Sverige befinner sig i. Hur ska jag se till att inte bidra till ökad smittspridning? Hur ska jag se till att inte bidra till ett ökat tryck på vården och att jag inte hamnar i en situation som jag inte kan hantera på egen hand, säger socialministern.

Folkhälsomyndigheten har haft en diskussion med länsstyrelsen och smittskydd i regionerna i fjällkedjan, om olika åtgärder för att minska riskerna för smittspridning när allt fler väntas samlas i skidorterna till påskhelgen.

– Vi har haft en bra diskussion med SLAO (Svenska skidanläggningars organisation) som har tagit fram en heltäckande, omfattande plan för hur man ska minska riskerna i skidbackarna. Mycket av det är egentligen redan genomfört.

Smittrisk i backen?

I andra länder har man stängt skidanläggningar, varför var inte det aktuellt i Sverige?

Vi bedömer att med de åtgärder som vi vidtar innebär skidåkning och liftåkning i sig inte några påtagligt större smittrisker än när man rör sig i samhället i övrigt, säger Johan Carlson.

– De stora smittspridningsriskerna på skidorterna har i stället varit umgänge i barmiljöer och after ski, vilket nu helt kommer att upphöra i och med det nya beslutet om att endast tillåta bordsservering på restauranger i Sverige, säger Johan Carlson.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.