• idag
  27 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Coronaviruset kan stoppa jordgubbarna

Nyheter
PUBLICERAD:
En mugg med nyskördade svenska jordgubbar. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Coronaviruset har gjort att flera länder stängt sina gränser och resandet i princip upphört. Det kan få konsekvenser för svenska jordgubbar. Gästarbetare brukar normalt komma så här års och utföra visst förarbete, som att sätta plantor och täcka fälten med växtodlingsplast.

I april–maj kommer sedan en anstormning av säsongsarbetare för att vara beredda inför att bären ska plockas. Men nu är frågan om förarbetet ens är lönt då man inte vet om någon kan komma senare i sommar, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

– Om vi inte får besked inom ett par veckor är risken stor att vi bara kastar pengarna i sjön. Om vi inte får säsongsarbetarna kommer jordgubbarna bara ligga och ruttna, säger bärodlaren Mattias Robertsson till tidningen.

Inreseförbudet till EU gör att många av hans kollegor också känner en oro. Om förbudet förlängs kan svenska gubbar bli svårt att få tag i till midsommar.

– I så fall blir det den första säsongen någonsin i Sverige då det inte plockas några jordgubbar, säger kollegan Martin Robertsson.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.