Hoppa till huvudinnehållet

Villaliberon inför avgörandet: "Jag känner mig trygg i de stora matcherna"

Publicerad:
Martin Johansson ser fram emot sin fjärde SM-final med Villa, klubben som han kom till för tolv år sedan.
Martin Johansson ser fram emot sin fjärde SM-final med Villa, klubben som han kom till för tolv år sedan. Foto: Thomas Kuhnel

En match avgör hela säsongen.

Då krävs det rutin. Den står Martin Johansson, 32, för.

– Jag känner mig trygg i de stora matcherna, säger han inför sin fjärde SM-final med Villa.

2012, 2016, 2019 och nu 2020. Villaliberon Martin Johansson och högerhalven Petter Björling är ensamma i dagens trupp om att ha varit med hela vägen. Det ska de dra nytta av på lördag.

TV: Vem avgör SM-finalen - och hur går det till?

Men uppladdningen, matchen och efterspelet kommer att skilja sig från tidigare år. Förklaringen är givetvis coronaviruset.

– Världen är i kris, och det är vi fullt medvetna om. Men på daglig basis påverkar det inte mig så mycket just nu. Jag jobbar och tränar, säger Martin Johansson och fortsätter:

– Det är självklart att vi i omklädningsrummet pratar om hur det ser ut. Men det är mer ett vardagsrumssnack. I truppen är alla friska och har kunnat träna på som vanligt.

Petter Björling har ett guld och två silver med Villa.
Petter Björling har ett guld och två silver med Villa. Foto: Sören Turesson

Villa spelade de två sista semifinalerna utan publik, en erfarenhet som man ska dra nytta av i finalen på lördag.

– Det är en speciell anspänning att kliva in på en arena när det är mellan 15 000 och 20 000 på läktaren. Just den biten försvinner ju nu. I semifinalen på hemmaplan kändes det väldigt märkligt fram till matchen kom igång, säger Martin Johansson.

Många stora matcher

Under årens lopp har Martin Johansson spelat många stora matcher, med både Villa och det svenska landslaget.

Löfstedt och "Jocke" har öst in 256 poäng: "Vi har väl infriat förväntningarna"

Nu ska en hel säsong bedömas utifrån 90 minuter på Studenternas IP. Himmel och helvete går hand i hand fram till slutsignalen.

– Jag har varit med om de pressade lägena tidigare och vet att jag brukar prestera. Jag har inga problem med de stora matcherna.

Är du inte lite, lite nervös?

– Nej, sett till det bandymässiga är jag inte nervös, även om jag känner en viss anspänning. Jag vet vad som krävs och känner mig trygg i situationen, säger Martin Johansson, som alltid framstår som lugnet själv.

Vad får dig nervös?

– I privata situationer, när det är mycket folk runt omkring. Och när jag ska prata inför folk. Där har det ändå blivit lite bättre på senare år.

"Inte förberedda"

När Villa tog sig till final 2012 var det för första gången på 29 år. Därefter har det blivit ytterligare tre framgångsrika semifinalserier.

Så här minns Martin Johansson de tidigare finalerna.

2012, Sandviken-Villa 6-5, Studenternas IP:

– När vi tog oss till final var det som att vinna. Vi var inte förberedda på en match till. Vi var inte ens där när finalen spelades. Det kunde ha blivit tvåsiffrigt.

2016, Västerås-Villa 5-2, Tele2 arena:

– Vi var mer redo för match, även om den första halvleken påminde om 2012. Vi fick inte igång vårt lugna spel. Det fanns lägen att avgöra innan Västerås gjorde 3-2. Jag minns den som en jämn match.

2019, Villa-Västerås 8-4, Studenternas IP

– Då var det mer självklart att vinna. Jag hade den känslan, som är svår att förklara, i kroppen. Vi spelade bra större delen av den säsongen och såg till att vi vann matcherna.

Lördagens final spelas på eftermiddagen och efter slutsignalen rullar Villa tillbaka till Lidköping.

– Jag hoppas att vi är ett glatt gäng, som får en rolig hemresa, avrundar Martin Johansson.

Artikeltaggar

BandyMartin HammarbergPetter BjörlingVilla Lidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.