Hoppa till huvudinnehållet

SAS permitterar upp emot 10 000 personer

Publicerad:
SAS vd Rickard Gustafson.
SAS vd Rickard Gustafson. Foto: Claudio Bresciani/TT

SAS pausar en stor del av flygverksamheten. Upp emot 10 000 personer permitteras.

– Efterfrågan på flygbiljetter har mer eller mindre försvunnit, säger SAS vd Rickard Gustafson.

SAS åtgärder innebär att flighterna stoppas i stor utsträckning, och upp till 10 000 personer permitteras.

– Vi behöver temporärt minska vår arbetsstyrka med 90 procent, säger Rickard Gustafson, vd på SAS vid en presskonferens på söndagseftermiddagen.

– Efterfrågan på flygbiljetter har mer eller mindre försvunnit och från och med i morgon måndag kommer vi göra tillfällig paus i en stor del av vår verksamhet. Vi kommer kraftigt tvingas reducera antalet avgångar, säger Rickard Gustafson.

– I närtid kommer fokus vara på att flyga till destinationer där vi har många passagerare som har stort behov av att komma hem.

Tillfälligt

Han säger att permitteringarna är tillfälliga och att man hoppas slippa några uppsägningar av personal.

– SAS har varit en viktig och integrerad del av den skandinaviska infrastrukturen i mer än 70 år.

Han betecknar det som sker nu som en samhällskris.

– Flyget står i första ledet för att få ta en rejäl smäll. Flyget generellt är en samhällsbärande och viktig del av infrastrukturen. Jag tror politikerna är medvetna om vikten av att fortsätta upprätthålla goda förbindelser. Jag hoppas och tror att det arbetas intensivt med möjligheter att stötta flyget. Jag hoppas se konkreta förslag inom väldigt kort tid och hur vi kan använda det för att navigera under en väldigt svår period, säger SAS vd Rickard Gustafson.

"SAS är inte många veckor från konkurs"

Många andra flygbolag har redan vidtagit drastiska åtgärder.

– Det är full panik, säger Jan Ohlson, fristående flyganalytiker.

Han berättar att många flygbolag har slutat flyga helt.

Slutat flyga helt

– Polska Lot och Air Baltic har slutat flyga helt, de har stoppat all trafik. Lufthansa har stoppat 50 procent av all trafik, och SAS kan inte fortsätta att flyga, det kommer att komma drastiska nedskärningar, säger Jan Ohlson.

SAS ställer in avgångar på grund av coronaviruset

Det är helt logiskt, förklarar han, för det finns helt enkelt ingenstans att flyga längre. Det är så många länder som har inreseförbud, stängda gränser eller andra begränsningar.

Inrikesflyget har också drabbats. Flygbolaget BRA, som flyger inrikes i Sverige, har aviserat neddragningar, liksom Norwegian. Men även för dem kan det vara aktuellt med ytterligare neddragningar, tror han.

Nu minskar efterfrågan på flygresor ännu mer och SAS väntas varsla i både Sverige och Danmark. Arkivbild.
Nu minskar efterfrågan på flygresor ännu mer och SAS väntas varsla i både Sverige och Danmark. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Branschen blöder

Vingresor, som nu får betala tillbaka för omkring 25 000 kunders resor som ställs in från och med söndagen, drabbas också hårt.

– Det här är en utmaning för hela branschen. Det är allvarligt. Vi kommer att behöva hjälp från regeringar, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef för Ving.

SAS vd Rickard Gustafson och andra representanter från flygbranschen träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på fredagen, innan både Norge och Danmark stängde gränserna, och innan reseavrådan från svenska UD kom.

I Norge har regeringen presenterat ett krispaket med åtgärder som berör både Norwegian och SAS, bland annat tillfälligt slopade flygplatsavgifter.

Johanna Cederblad / TT

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiSASSverige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.