• idag
  22 okt
  13°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fjärrundervisning avgörande för landsbygdsskolorna

Debatt
PUBLICERAD:
Fjärrundervisning är viktigt för Sveriges lands- och glesbygd, skriver politiker från Centerpartiet.
Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Sveriges lands- och glesbygd behöver en livskraftig skola. En skola där alla får en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Var i landet du bor eller vilken bakgrund du har ska inte spela någon roll för dina förutsättningar att lyckas. Tack vare Centerpartiet får skolorna på landsbygden nu nya möjligheter att stärka undervisningen med fjärrundervisning.

Skolan är ofta navet på lands- och glesbygden. Men bristen på lärare i allmänhet och på riktigt bra lärare i synnerhet, är tyvärr ett stort problem. Att stärka kvalitén och öka likvärdigheten och har hög prioritet för Centerpartiet. Genom fjärrundervisning kan kompetens delas över hela landet och lärare kan fördela sin tjänst på flera skolor utan att dagligen behöva åka mellan olika skolor. Det sparar tid och ger fler tillgång till de bästa lärarna.

Tack vare digitaliseringen kan vi nu ge elever på lands- och i glesbygden en kvalitativ fjärrundervisning. Det är ett naturligt steg inom svensk utbildning som gör det möjligt för en duktig lärare att undervisa elever som finns på en annan skola. Undervisningen sker digitalt med en handledare på plats på skolan. På det sättet kan skolor som har svårt att få behöriga eller erfarna lärare ändå få tillgång till just en sådan. Det höjer kvaliteten på undervisningen eleverna får.

Fjärrundervisningen är alltså avgörande för lands- och glesbygdsskolorna. Men den är också avgörande för nyanlända elevers tillgång till modersmålslärare och studiehandledare och för skolor i utsatta områden i storstäderna. Genom fjärrundervisning kan skickliga och kompetenta lärare på såväl lands- och glesbygden som i storstadsregionerna nu nå fler elever.

För oss är det viktigt att varje elev blir mött där den står. Den som inte har lika lätt att lära ska få hjälp och stöd att utveckla sina kunskaper. Den som har lätt för sig ska få utmaningar och stöd att fortsätta utvecklas. Oavsett var i Sverige man bor.

Centerpartiet ser fjärrundervisningen som avgörande för lands- och glesbygdsskolornas överlevnad, och det är därför vi kämpat för att öka möjligheterna till fjärrundervisning.

Fredrik Christensson (C), riksdagsledamot, utbildningspolitisk talesperson

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot

Carola Kjellén (C), Götene

Magnus Fridén (C), Vara

Maria Malmberg (C), Essunga

Tobias Leverin (C), Grästorp

Ingemar Rogbrant (C), Lidköping

Andreas Bill (C), Lidköping

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.