Derbyt mellan Skara och HCL spelas utan publik

Ishockey
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Thomas Kühnel
Fredagskvällens hockeyderby mellan Skara IK och HC Lidköping kommer att spelas utan publik.

Regeringen beslutade på onsdagen att stoppa alla sammankomster med fler än 500 personer, med tanke på coronavirusets smittorisk. Något som förstås även påverkar diverse idrottsevenemang.

Torsdagskvällens möte mellan Villa och Bollnäs i SM-slutspelet i bandy spelas inför tomma läktare, men när Skara IK och HC Lidköping på fredagskvällen möts i ett hett hockeyderby kommer det att finnas åskådare på plats.

Det var i alla fall tanken först.

– Vi är självklart medvetna om situationen och måste ha stenkoll, så att vi inte riskerar någons hälsa. Vi kommer att vara observanta, de i kiosken har handsprit och vi har talat om för spelarna att de ska behålla handskarna på när de tackar efter matchen, säger Linda Peinert, ordförande i Skara IK, till NLT vid 10-tiden.

Men ni kommer att ta in publik?

– Ja, åtminstone som det ser ut nu. Blir det stora diskussioner och folk känner att det blir ett orosmoment får vi kanske tänka om. Vi vill inte ha massa publik bara för att få intäkter utan hälsan kommer helt klart i första hand.

Ändrat beslut

Senare under torsdagen kom nya besked - om att matchen istället kommer att spelas inför tomma läktare.

– Tanken från början var att vi skulle kunna hålla koll på att vi tog in max 300 personer exempelvis. Att det vore kul att ha publik nu när det är derby och så vidare. Men sedan har vi pratat med lite olika personer, samtidigt som det hela tiden kommer ny information, och då kändes det som att det är lika bra att vi spelar utan publik. Det är en allvarlig situation och vi måste tänka på människors hälsa och ta det ansvaret själva. Vi vill inte ta några risker och att folk ska känna oro, säger Linda Peinert, till SkLT.

HCL tillåter publik

Samtidigt meddelar HC Lidköping att söndagens match hemma mot Kållered kommer att spelas inför ett begränsat publikantal till 400 personer.

"Först till kvarn gäller så var ute i god tid", skriver klubben på sin hemsida.

Skara IK och HC Lidköping spelar i kvalserien till Hockeytvåan, där båda lagen alltjämt har chansen att ta steget upp.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.