Hoppa till huvudinnehållet

Coronasmittad har besökt europeiskt land tillsammans med Skövdebor

Publicerad:
Postnords företagscenter på Vipans gränd i Skövde hade stängt på fredagen efter att en anställd där smittats av coronavirus.
Postnords företagscenter på Vipans gränd i Skövde hade stängt på fredagen efter att en anställd där smittats av coronavirus. Foto: Roland Svensson

En anställd på Postnords företagscenter i Skövde har smittats av coronavirus. Personen har smittats i samband med en resa till ett europeiskt land, dock inte Italien. "Hen reste i en grupp med flera Skövdebor, nu intervjuar vi dem för att höra om de har symptom och för att kartlägga smittvägar" säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som SLA nåddes av uppgifterna om att Postnords företagscenter på Vipans gränd, granne med Coop, var stängt. En företagare som precis som vanligt skulle hämta posten i sin postbox möttes av en låst dörr och en informationslapp - "Stängt på grund av sjukdom". Ingen annan information fanns som förklarade omständigheterna.

Anställd coronasmittad

Postnords pressansvariga Anna Kjellander kunde på fredagsmorgonen till SLA ge förklaringen till det låsta Skövdekontoret:

– Det stämmer att det är stängt idag och det beror på att vi har en anställd som har smittats med coronavirus. Vi håller stängt eftersom vi är måna om både våra kunder och våra medarbetare, kommenterade Kjellander till SLA och förklarar att man följer myndigheternas rekommendationer

Hon ville inte uttala sig närmare om medarbetarens hälsotillstånd eller hur smittan hade uppdagats.

Besök i europeiskt land

SLA nåddes senare av uppgifter att den Postnord-anställde har besökt ett europeiskt land nyligen, det handlar dock inte om Italien där många andra svenskar ska ha smittats. Personen ska heller inte vara hemmahörande i Skövde, utan på annan ort, men har sitt arbete vid Postnord-kontoret.

Uppgifterna bekräftades på fredagen av biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog, Västra Götalandsregionen.

Denna informationslapp mötte företagare som kom till Postnords företagscenter på fredagsmorgonen.
Denna informationslapp mötte företagare som kom till Postnords företagscenter på fredagsmorgonen. Foto: Privat

– Personen bor i en angränsande region och har också provtagits där, men jag tror inte att hen vårdas på sjukhus eller att hen är speciellt sjuk. I detta liksom många andra fall som nu bekräftas är det ju enbart för att man känner till coronasmittan som man ens söker vård, annars hade man nog inte gjort det.

Skövdebor på resan

Personen har varit på resan, kommit hem och sedan stannat hemma och har alltså inte arbetat sjuk. Personen reste tillsamman med en grupp på mellan tio och tjugo personer, enligt Nolskog.

– Personen som smittats bor inte i Skövde men arbetar där, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.
– Personen som smittats bor inte i Skövde men arbetar där, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Daniel Strandroth/Arkiv

– Bland annat flera Skövdebor. Vi intervjuar dem just nu för att höra om någon av dem också har symptom. Vi försöker också på så sätt att spåra smittan. Om någon av övriga också har symptom har de ju smittats av samma källa efter den förste fick symptom först efter hemkomsten.

Svårigheten i detta fall är att de har besökt ett land där det inte finns många bekräftade fall av smittan.

– Hade det varit Italien hade det varit enklare, men nu kan smittan ha funnits på flygplatsen eller liknande.

Öppnar måndag?

Gällande Postnords stängda företagscenter och företagare som vill ha sin post så är beskedet att de får vänta till måndag.

– Tyvärr kommer våra kunder inte att kunna hämta sin post under fredagen, men planen är att vi ska öppna på måndag igen, säger Anna Kjellander.

Artikeltaggar

NyheterPostnordSkövde

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.