Extrainsatt coronamöte: "Om det blir manfall – vad gör vi då?"

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Coronaviruset stod i centrum på torsdagens extrainsatta möte för kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) i Lidköping. Ärenden för dagen var bland annat kommunens krisberedskap och kapitalförvaltning.
– Det var ett behövligt möte, och det var vi nog alla överens om, säger Pär Johnson (L).

Det var i förra veckan som Pär Johnson begärde ett extrainsatt KSAU-möte med anledning av coronavirusets utbredning. Önskan hörsammades och på torsdagsförmiddagen träffades politikerna.

– Det var en bra dialog, högt i tak, säger Pär Johnson.

Första punkten på dagordningen var kommunens beredskap när det gäller coronaspridningen.

– Vi tror väl inte att det kommer att bli någon stor medicinsk katastrof, utan det är ju snarare att vi måste klara vår produktion om det skulle bli manfall. Säg att det är en enhet som kanske inte har så många anställda, vad händer om någon blir sjuk eller sätts i karantän för att den varit utomlands – hur gör vi då? Det är för att hantera den typen av frågor. Kommundirektören informerade om det som pågår och man jobbar frenetiskt med att få upp olika casescenarior: "om det inträffar, vad gör man då?" och så vidare, säger Pär Johnson.

Mötets andra punkt handlade om Lidköpings kapitalförvaltning mot bakgrund av den börsturbulens som väntas i coronavirusets spår.

– Här var det viktigaste för mig att få till ett möte så att vi kan diskutera. Att vi tar medvetna ställningar om vad vi tycker och tänker och inte bara låter saker passera.

Och en bra diskussion blev det, tycker Pär Johnson, som dock inte fick gehör för sitt förslag att flytta över några hundra miljoner kronor från aktier till räntor.

– Jag hade hoppats det, men för närvarande gör vi ingenting.

Man ska emellertid hålla ögonen på frågan – liksom på coronaberedskapen; båda ärendena kommer att dyka upp på nästa kommunstyrelsemöte och på KSAU:s sammanträde 14 dagar senare.

– Så vi kommer att ha möjligheten att diskutera och stämma av.

En tredje punkt handlade om det politiska direktivet om en omorganisation där social och arbetsmarknad slås samman med vård och omsorg. Här hade Pär Johnson synpunkter på kommunikationen i ärendet som han menar varit väl knapphändig.

– Vi enades om att vi ska bli duktigare på att informera varandra. Vi får träffas gruppledarna och diskutera hur vi ska göra det.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.