Hoppa till huvudinnehållet

Gällkvistskolan får grönt ljus - tryggheten förbättrad

Publicerad:
Foto: JESSICA GOW / TT

Skolinspektionen ger nu Gällkvistskolan grönt ljus för det arbete som gjorts för att öka tryggheten och förbättra studieron på skolan.

- Beskedet är inte oväntat, men inte desto mindre välkommet, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M) i ett pressmeddelande från kommunen.

Det var i samband med en tillsyn våren 2017 som Skolinspektionen krävde att Gällkvistskolan skulle åtgärda ett antal brister gällande trygghet och studiero.

Hösten 2018 fick kommunen ett föreläggande om vite, eftersom bara en del av det man hade påtalat var åtgärdat. Senare redovisade skolan vad man hade gjort för att rätta till det återstående. Men Skolinspektionen var fortfarande inte nöjd; i höstas dömdes kommunen att betala ett vite på 200 000 kronor för att bristerna inte hade åtgärdats.

”Bristerna har varit så allvarliga att elever inte klarat, eller riskerat att inte klara, kunskapskraven”, skrev förvaltningsrätten i ett fastställande sv domen.

Annan uppfattning

– Vi delar inte Skolinspektionens uppfattning när de skriver att vi inte har kommit igång med det här arbetet, sa Erik Eriksson, dåvarande tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen, när domen meddelats.

Samtidigt har Gällkvistskolan fortsatt det målmedvetna arbetet med att komma till rätta med problemen, och nu är även Skolinspektionen nöjd.

- Gällkvistskolan har gjort en fantastisk resa. Det känns väldigt skönt att Skolinspektionen vid sitt slutbesök ser att alla åtgärder som vidtagits har gett resultat, säger Lotta Grönlund Plöen.

Projekt som stärker

Gällkvistskolan är med i ett projekt kallat Fullföljda studier. Skolan ingår också å i ett nationellt projekt som heter Samverkan i bästa skolan.

- Det här arbetet har stärkt oss. Tillsammans är vi starka och stolta över vår skola, säger rektor Marie Tell i pressmeddelandet.

Skolinspektionens nästa ordinarie granskning i Skara kommun infaller i slutet av mars i år. Då kommer någon annan skola att väljas ut för inspektion.

Artikeltaggar

Lotta Grönlund PlöenSkara kommunSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.