• idag
  5 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  12°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  12°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Akuten i Skövde stängde efter misstanke om coronavirus

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus Skövde stängdes i måndags efter oro om coronavirus.
Foto: Alf Ehn
Akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus Skövde stängdes tillfälligt i måndags efter oro för coronavirus efter att personer som hade varit i områden som kan vara utsatta för smittan kom in på akuten. Sjukhuset kommenterar inte fallet men bekräftar att akuten tillfälligt låstes.

Enligt uppgifter till SLA ska personer som kände oro för att ha smittats av coronaviruset, efter att ha vistats utomlands, ha kommit in på akutmottagningen vid sjukhuset i Skövde.

När det senare uppdagades vad de sökte vård för ska det enligt uppgifter till SLA ha lett till oro och ansvariga ska också ha stängt mottagningen. Att mottagningen stängdes bekräftar Michael Malmborg, kommunikationschef, Skaraborgs sjukhus, i ett mejl till SLA.

"Akutmottagningen låstes tillfälligt i måndags kväll mellan 21.30 och 22.00".

Men skälet till stängningen vill han inte kommentera, mer än i rent generella ordalag.

"Om det finns misstanke om smitta, till exempel mässlingen, vattkoppor eller som du frågar om i detta fall - coronavirus, arbetar vi efter våra vårdhygieniska riktlinjer. Om en misstänkt smittad person har varit i ett utrymme på sjukhuset så låses detta tillfälligt efter att patienten lämnat och saneras innan det åter öppnas", säger Malmborg i mejlet.

Han förklarar också att det kan vara olika anledningar till att man låser.

"Det kan vara smitta, kemolycka eller hot och våld. Befinner sig andra patienter i närhet och det misstänks smitta så tas namn och personnummer på dessa för att kunna nås om det skulle visa sig att misstanke om smitta bekräftas. Detta görs för att säkerställa och kunna följa upp. Det är en rutin som tillämpas sedan många år tillbaka och är den del i vårt arbete med att förbereda för eventuell ”smittspårning”.

Han lägger också till att dörren till akuten alltid låses klockan tio på kvällen. Vårdsökande når akutens personal via högtalartelefon.

I övrigt vill han inte kommentera händelsen, han hänvisar till patientsekretessen. "Man måste som vårdsökande kunna vara helt trygg med att det man berättar inne på sjukhuset inte förs vidare av sjukhuset".

Eftersom han inte ens kommenterar om personerna sökte vård på grund av oro för coronavirus kan han därmed inte heller säga något om hur vårdpersonalen i så fall kom fram till att de inte hade denna smitta. Men att de inte hade det kan man dock utgå ifrån eftersom regionens riktlinje är att man enbart kommenterar bekräftade fall. Hittills har det bara bekräftats ett fall i Göteborg. Malmborg kommer istället med ett generellt svar om hur man agerar vid misstänkt smitta:

"Om en misstänkt smittad person tas emot av en läkare så utgår läkaren från patientens sjukdomsberättelse. Därefter gör läkaren sin bedömning, gör relevanta undersökningar och tar eventuella prover. Utefter fynd vid dessa moment sker vidare hantering i vårdkedjan – alternativt kan misstanke avfärdas redan i tidigt stadium. I dagsläget analyseras prover för just coronavirus vid ett fåtal laboratorier i Sverige, i första hand hos Folkhälsomyndigheten i Stockholm dit prover då ska transporteras".

Om det finns fler liknade fall där personer känt oro över coronasmitta och därför besökt akuten får SLA heller inget svar på då regionen enbart kommunicerar konstaterade fall.

Om man misstänker att man är smittad av coronaviruset, eller annan smitta, ska man inte gå in på akuten. Har man symptom ska man ringa 1177, är man akut livshotande sjuk ska man ringa 112.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.