Hoppa till huvudinnehållet

Sockerbruket blir 100-årigt spökhotell

Publicerad:
I hotellets bar lär det vara allt annat än mysigt på skottdagen. Samlade kring huvudet på silverfat är Alma Sjömark, Karin Bergman, Britt-Marie Engström och Tyra Hoff.
I hotellets bar lär det vara allt annat än mysigt på skottdagen. Samlade kring huvudet på silverfat är Alma Sjömark, Karin Bergman, Britt-Marie Engström och Tyra Hoff. Foto: Sören Turesson

Tre ungdomar hoppas att många vill checka in på stans 100-åriga hotell på skottdagen.

Incheckning sker på egen risk och målet är att skrämma alla som törs ta sig dit.

Under flera timmar på lördag, med start vid femtiden på eftermiddagen, är det tänkt att Sockerbruket ska förvandlats till Sor's hotell. Rekommenderad ålder för incheckning är elva år, men yngre kan följa med i vuxens sällskap. I början är spökvandringen anpassad för de lite yngre och mer lättskrämda och från åtta på kvällen för de äldre, då det sägs bli riktigt läskigt.

På i stort sett alla våningsplan på Sockerbruket kommer besökarna att bli skrämda. Det ska Eskil Lenhult, Tyra Barck och Oliver Boo se till.
På i stort sett alla våningsplan på Sockerbruket kommer besökarna att bli skrämda. Det ska Eskil Lenhult, Tyra Barck och Oliver Boo se till. Foto: Sören Turesson

Spökhotellet hålls öppet tack vare tre driftiga ungdomar i Esplanadteatern - Felicia Andersson, Casper Thor och Isabel Thorell. Trion ville spinna vidare på de skräckkvällar som tidigare anordnats på teatern och spånade på att sätta upp en egen spökvandring, från idé till färdigt manus med antingen cirkus eller hotell som tema.

Karin Bergman, Tyra Hoff, Karolina Nilsson, Eskil Lenhult och Max Albinsson kommer att tillbringa mycket tid i sminket för att få till rejäla blåmärken och läskiga sår.
Karin Bergman, Tyra Hoff, Karolina Nilsson, Eskil Lenhult och Max Albinsson kommer att tillbringa mycket tid i sminket för att få till rejäla blåmärken och läskiga sår. Foto: Sören Turesson

Det blev ett hotell med en historia från 1920-talet där besökarna bjuds in till att fira hotellets 100-årsjubileum. Någonting är dock galet. Besökarna måste utrymma byggnaden och på vägen utspelar sig hemska scener, som tillsammans klarlägger sanningen om en ännu hemskare historia…

"Hotellgästerna" checkar in på bottenplanet nära hissen och på vägen till sina hotellrum kommer de att stöta på hotellpersonal, gäster från förr, spöken samt få möjlighet att skrapa lite på ytan av en historia som blir mer och mer hemsk. Besökarna är i centrum och kusligheterna sker runt omkring dem och alltsammans trappas upp och kulminerar mot slutet.

– Gästerna är med och löser det som händer, säger Casper Thor.

Felicia Andersson, Evelina Nilsson, Iris Wallgren, Max Albinsson och Karolina Nilsson välkomnar till Sor's hotell som hålls öppet på skottdagen - för den som vågar.
Felicia Andersson, Evelina Nilsson, Iris Wallgren, Max Albinsson och Karolina Nilsson välkomnar till Sor's hotell som hålls öppet på skottdagen - för den som vågar. Foto: Sören Turesson

Händelserna kommer att utspela sig på i stort sett Sockerbrukets alla våningsplan och besökarna lär ha lite svårt att lista ur var man befinner sig. På de ställen där det är möjligt ska det vara så nedsläckt som det bara går för att skapa den rätta stämningen.

– Vi kommer att vara i teaterns lokaler, vi har fått tillgång till Sockertoppen, korridorer och trappor, säger Felicia Andersson.

En guide följer med på vandringen som tar cirka 20 minuter. Tanken är att ganska små grupper, cirka åtta personer, går åt gången för att spökvandringen ska bli mer lätthanterlig och samtidigt upplevas läskigare.

Casper Thor, Isabel J Thorell och Felicia Andersson står bakom spökvandringen, de har gjort allt från idé till färdigt manus.
Casper Thor, Isabel J Thorell och Felicia Andersson står bakom spökvandringen, de har gjort allt från idé till färdigt manus. Foto: Sören Turesson

På den hemsida som ungdomarna skapat (en länk från Esplanadteaterns hemsida) framgår att hotellet "grundades 29 februari 1920 av Arvid Söderlund, att hotellet blomstrade och blev en succé". På sidan blandas fiktiva berättelser med korrekta faktauppgifter om Sockerbrukets historia.

– Det är tanken, att det ska vara lite diffust vad som har hänt och vad som vi har hittat på, säger Isabel J Thorell.

Arrangörerna hoppas att hotellgästerna ska bli ordentligt skrämda.

– Det är vårt mål. Man ska inte veta vad som väntar bakom hörnet, säger Isabel J Thorell.

Om någon skulle tycka att det blir för otäckt har ett hotellet en nödutgång.

Artikeltaggar

EsplanadteaternLidköpingNöje/KulturSockerbruket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.