Hoppa till huvudinnehållet

Söndagen då publiken är värd en krona styck

Publicerad:
Sara Tenggren från banken passade på att spela in en filmsnutt och samtidigt bjuda fyra av GIK:s killar ett kort men intensivt träningspass inför söndagens enkronasmatch.
Sara Tenggren från banken passade på att spela in en filmsnutt och samtidigt bjuda fyra av GIK:s killar ett kort men intensivt träningspass inför söndagens enkronasmatch. Foto: Emma Hjorth

Hur mycket är en människa värd? Det är vanligtvis en omöjlig fråga att besvara. Men under söndagen, då Grästorps IK möter Mjölby, är alla i publiken värda en krona gånger minst 500.

Vara värd en krona? Låter det krångligt? Låt oss förklara:

På söndag ordnar Grästorps ishockeyklubb en så kallad enkronasmatch. Klubben har under flera veckor raggat sponsorer. Dessa sponsrar med en krona för varje åskådare i matchens publik. Är det en publik på 500 personer skänker alltså varje sponsor 500 kronor till klubben.

Åskådarna då? De går in helt gratis och behöver således inte betala ett endaste öre för gynna föreningslivet och samtidigt få se en spännande hockeymatch. Alla i publiken deltar dessutom i GIK:s stora lotteri vars vinstbord är värt närmare 60 000 kronor. Priserna har skänkts från lokala företagare och sponsorer och består av bland annat presentkort från Smått & gott, Café Nordstan, Gulf och Hälsoborgen, en fyrhjuling från Axima, en ljudanläggning från Elon ljud och bild (tidigare Audio video) och en motorsåg från järnhandeln.

Kinch och Boork

Bosse "i Dammen" Andersson har enkronasmatchen som vinterhobby. I skrivande stund är antalet sponsorer uppe i 500 stycken.

– Mitt mål är 1000 sponsorer. Ifjol hade vi 533. Vi brukar aldrig få färre än året innan, berättar han.

En stor del av pengarna som klubben får in går till viktig ungdomsledarutbildning.

– I GIK jobbar vi stenhårt med att se alla barn. Vi möter tränare från andra klubbar som säger att ingen annan klubb har så generös ledarutbildning som vi har. Det måste finnas en bra ungdomsverksamhet i en klubb, annars går det inte, menar Bosse.

Det blir inte bara hockey under söndagen i ishallen. Ledare och vissa sponsorer har bjudits för att träffa den före detta förbundskaptenen för svenska hockeylandslaget, tränaren och expertkommentatorn Leif Boork innan matchstart. Tillsammans med sportreportern Lasse Kinch ska han hålla en föreläsning för de inbjudna innan det är dags för att återigen agera sportkommentator, denna gång på GIK:s webbtv.

Lunnevikören framträder också under dagen liksom ett av klubbens yngre lag. Innan start sjunger Cecilia Lundberg, Cul i Tun, nationalsången. Och på plats är självklart dagens matchsponsorer, Åse Viste sparbank, som när NLT besöker ishallen och Bosse representeras av Sara Tengström.

– Om man någon gång ska gå på en hockeymatch så är det när det är en enkronasmatch. Det är verkligen en upplevelse och feststämning, säger hon.

Sara Tenggren kör hårt med killarna.
Sara Tenggren kör hårt med killarna. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

Åse Viste SparbankAximaBosse AnderssonCafé NordstanElonGrästorpGrästorps IKGrästorps järnhandelGulfNyheterSara TenggrenSmått & gott

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.