Hoppa till huvudinnehållet

Borgerliga ledningen backar - estetiska programmet kvar på Katedral

Publicerad:
Det estetikskt programmet blir kvar på Katedralskolan trots allt. Skaras borgerliga ledning backar från beslutet att stänga programmet hösten 2021.
Det estetikskt programmet blir kvar på Katedralskolan trots allt. Skaras borgerliga ledning backar från beslutet att stänga programmet hösten 2021. Foto: Katarina Kresak/arkiv

Skaras borgerliga ledning backar nu från beslutet att från hösten 2021 stänga det estetiska programmet.

Det skriver allianspartierna i ett pressmeddelande.

Ett av skälen är att Katedralskolan inte får en förväntad ekonomisk effektivisering i och med att friskolan Olinsgymnasiet dragit tillbaka planerna på att starta samhällsprogrammet i Katedrals lokaler.

Det här innebär att två av de stora förändringarna inom ramen för Skolstaden Skara inte blir av. När projektet presenterades var tanken att Katedralskolan skulle stänga både samhällsprogrammet och det estetiska programmet med inriktning dans/teater hösten 2021 för att Olinsgymnasiet skulle kunna starta motsvarande program,

”Skaraalliansen har såväl genom budgeten som genom att ställa sig bakom samarbetsavtalet mellan gymnasieutbildningarnas huvudmän i Skara prioriterat en stärkt Katedralskola och ett bibehållet programutbud i Skara”, skriver alliansen i pressmeddleasndet.

Före jul beslutade barn- och utbildningsnämnden att stänga intaget på det estetiska programmet 2021, inriktningarna dans och teater, under förutsättning att programmet blev kvar i Skaras programutbud. Beräkningar visade att detta skulle bli en ekonomisk effektivisering för Katedralskolan, under förutsättning att de lokaler som lämnades kunde hyras ut till extern användning.

Ett tufft beslut

Nu visar det sig att det inte skulle bli en ekonomisk effektivisering utan istället innebära en intäktsförlust att stänga estetprogrammet.

”Beslutet att stänga programmet var mycket tufft att ta, då estetiska programmet under så lång tid varit en framstående del av Katedralskolans utbud och en viktig utbildning för så många elever. Att ekonomin i och med att lokalerna inte kan hyras ut i närtid innebär att en stängning försämrar Katedralskolans ekonomi”, skriver allianspartierna.

Vid torsdagens sammanträde med barn- och utbildningsnämnden kommer de borgerliga partierna att föreslå att beslutet om stängning ändras.

”I och med detta kan Katedralskolan också påbörja ett nytt framtagande av plan för utveckling och stärkt innehåll och attraktionskraft utifrån ett orört läge”.

Partierna skriver att det fortsatta samarbetet som avtalats om genom Skolstaden Skara nu blir ännu viktigare för en stärkt kvalitet.

Artikeltaggar

KatedralskolanOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildningSkolstaden Skara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.