Vi ska vara extremt tacksamma för våra lantbrukare

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Svar till fria ord, ”Åkrar plöjs upp utan hänsyn”, måndagen den 10 februari 2020

Man kan inte annat än häpna över människors okunskap när det gäller svenskt lantbruk. För att bedriva ett lönsamt lantbruk krävs relativt stora arealer. Att vara lantbrukare är inget jobb mellan 8-17, med lediga helger och fem veckors semester. Det är ett jobb man har alla dagar i veckan hela året. Att beskåda aktivt levande lantbruk med fint skötta åkermarker, underhållna byggnader och fina djur är en fröjd för ögat, och det är tack vare dessa lantbrukare som vi har en levande landsbygd. Dessa lantbrukare skapar dessutom jobb i glesbygd.

I Sverige har vi en allemansrätt som tillåter alla att vistas i skog och mark, plocka bär och svamp, och vandra. Det är en förmån vi är ganska ensamma om i världen, och vi borde nog vara mer tacksamma för den än vad många av oss är. En del verkar ta den för given. För att få fina sammanhängande skiften händer det ibland att man slår ihop mindre bitar till ett större, och ibland faktiskt plöjer upp ny åkermark. Det ligger inte i bondens ansvar att sköta cykelvägar i kommunen. Och det går säkert att hitta någon annan väg in i skogen.

I dag är klyftan mellan stad och landsbygd stor, och den ökar tyvärr. Vi ska vara extremt tacksamma för våra lantbrukare, våra planetskötare, våra matproducenter. Varje gång vi äter kan vi tacka en bonde. Det är inom lantbrukssektorn som vi har möjlighet att kunna ta oss ur klimatkrisen genom att binda koldioxid i markerna och använda gödseln till biogas och bränsle. Lantbrukarna är våra hjältar. Varje dag. Alla är fortsatt välkomna till skogen, både svampplockare och söndagscyklister.

Camilla Rosman

Genom LRF Kommungrupp Lidköping

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.