Hoppa till huvudinnehållet

Risk för översvämning: Vänern tvångstappas

Publicerad:
Vänern behöver tvångstappas på grund av höstens och vinterns stora regnmängder. Arkivbild.
Vänern behöver tvångstappas på grund av höstens och vinterns stora regnmängder. Arkivbild. Foto: Staffan Almquist/ TT

Vänern kommer att tvångstappas efter höstens och vinterns stora regnmängder. Enligt Vattenfall behövs åtgärden för att förhindra översvämningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Med start under natten mot torsdagen ökades mängden vatten som släpps ut ner mot Göta älv till 900 kubikmeter vatten per sekund, en ökning från omkring 800 kubikmeter per sekund.

– I Lilla Edet kommer det att bli så att vi kör mer vatten bredvid kraftverket via dammluckorna. Stationen går redan för fullt och producerar så mycket el som den kan. Det här vattnet kan vi inte använda för elproduktion, så då spiller vi förbi, säger Magnus Carlsson, produktionschef vid Vattenfall i Göta älv.

Så kallad tvångstappning ur Vänern brukar ske med ett par års mellanrum.

– Nu var det väl några år sedan. Man kan väl säga att de senaste månaderna så har vi kört avtappning från Vänern, det vi kan köra genom kraftverken, säger Magnus Carlsson.

Artikeltaggar

Lilla EdetNyheterVattenfall

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.