• idag
  8 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hej badhusbesökare - ta av dig bikinin när du duschar

Insändare
PUBLICERAD:
Badhuset i Lidköping.
Foto: Thomas Kühnel

Barnen och jag gillar verkligen Lidköpings badhus. Vad gäller personalen är den alltid tillmötesgående och trevlig. Då och då går det att läsa om badhuset i NLT. Ibland har det handlat om vattenmaskar, ibland om behov av renovering och kanske till och med ett nytt badhus. Jag skulle vilja tillföra ännu en aspekt – hygien.

Varför? Jo, det är få i ”damduschen” som duschar utan bikini. Och nej, det är som ett genomsnitt rakt över oavsett ålder och nationalitet. En del går skippar duschen helt och går direkt från omklädningsrummet och ner i bassängerna. Dessutom är det ofta ni som på något sätt redan är ”klädda” i duschen som upptar de få duschar med duschdraperier som finns, medan vi andra hamnar i de öppna duscharna. Jag har inga bekymmer med det, men mina barn har faktiskt börjat undra varför de behöver duscha utan badkläder när inga andra verkar behöva göra det? Hittills har det fungerat att jag har hänvisat till de regler som gäller i badhusets lokaler. Men barn gör väl som vuxna gör? Och, ja, nakenhet i offentliga utrymmen är mycket mer laddat i dag.

Jag vill därför be er berörda att börja duscha utan badkläder helt enkelt och bli bättre förebilder. Som ett stort plus kan jag garantera att badvattenkvalitéten blir grymt mycket bättre både för er och alla andra. Vad gäller dig som känner att din integritet prioriteras före den allmänna hygienen så önskar jag att du 1: istället badar hemma, 2: om du nu måste besöka offentligt bad väljer de öppna duscharna så att vi som duschar nakna har en chans att hamna bakom draperierna. Winwin? Jag är högst osäker utifrån hygien, men kanske att det får fler barn att duscha nakna utan ifrågasättande inför allmänt bad och på sikt bättre vattenkvalité utifrån att de inte gör som ni och skippar dusch före bad?

Som barn kan jag minnas de halvbistra badvakter som i shorts och t-shirts stod och spolade i duscharna, titt som tätt, och uppehöll ordningen. 35 år senare saknar jag dem…

Hälsningar, Lovisa Trybom

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.