En av pelarna har fick sig en törn när Olinsgymnsiet drog tillbaka ansökan om att få starta en ny skolenhet.
Men den politiska ledningen har en fortsatt stark tro på projektet Skolstaden Skara.
- Jag kan inte se att samarbetsprojektet påverkas av det här, processen fortsätter, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M).
I fredags NLT berättade vi att Olinsgymnasiet inte kommer att ansöka om att få starta samhällsprogrammet hösten 2021, och att friskolan inte heller kommer att flytta in i delar av Katedralskolans lokaler.
- Vi har hamnat i en situation där jag ser det som omöjligt att bygga ett långsiktigt samarbete, sa Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag då i NLT.
Lotta Grönlund fick det här beskedet på torsdagsmorgonen.
- Det är tråkigt att det blev som det blev, jag tror att det hade blivit väldigt bra om de hade fullföljts. Men jag respekterar beslut, säger Lotta Grönlund Plöen.
Spänner över mer
Tanken var att friskolan hösten 2021 skulle flytta in i och hyra delar av Katedralskolans lokaler för samhällsprogrammet. Nu går kommunen istället miste om betydande hyresintäkter.
- Det skulle inte hända nu, och vi har haft med oss att Skolinspektionen skulle kunna säga nej till deras ansökan. Men det är klart att det är bekymmersamt.
Även om det som måste betraktas som ett bakslag att Olinsgymnasiet på det här sättet tar ett steg tillbaka, ser inte Lotta Grönlund Plöen det som något hot mot Skolstaden Skara.
- Skolstaden är ett paraply, en avsiktsförklaring och ett samarbetsprojekt som spänner över så mycket mer, säger hon.
Den uppfattningen delar Kristian Wejshag.
- Jag ser inte det här som ett misslyckande för Skolstaden. Vi har startat ett samarbete inom flera områden, och det påverkas inte, säger han.
Självkritisk
Samtidigt är Kristian Wejshag kritisk till hur projektet och den planerade programförändringarna har förankrats.
- Jag är positiv till samarbete. Men det måste vara väl grundat och väl förankrat, det måste göras konsekvensanalys och lokalutredning, man måste känna att allt är bra. Så var det inte i det här fallet, säger han i fredagens NLT.
Lotta Grönlund Plöen konstaterar att det finns anledning för den politiska ledningen att vara självkritisk.
- Vi såg det som positivt, men det togs inte emot så. Kanske blev vi hemmablinda, alla såg inte det vi gjorde. Men jag tycker inte att vi är de enda som behöver vara självkritiska.
Skolstaden Skara bygger på fyra pelare; lokaler och boende, bemanning (kursutbud och personal), marknadsföring och gemensamma traditioner.
- Lokalgruppen kommer att arbeta vidare med sina frågor, säger Lotta Grönlund Plöen.
Hur går ni vidare nu?
- Det här är ett pågående projekt, där vi självklart är öppna för fler former av samarbete, om det dyker upp nya idéer.
CHRISTER CLAUSSON