Hoppa till huvudinnehållet

Haveri för Skolstaden Skara - Wejshag drar tillbaka ansökan: ”Ohållbar situation”

Publicerad:
Foto: Katarina Kresak

Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag drar tillbaka ansökan om att få etablera en ny skolenhet.

– Anledningen är enkel. Vi har hamnat i en situation där jag ser det som omöjligt att bygga ett långsiktigt samarbete, säger han.

Olinsgymnasiets huvudman Kristian Wejshag drar tillbaka ansökan om att få etablera en ny skolenhet.

- Anledningen är enkel. Vi har hamnat i en situation där jag ser det som omöjligt att bygga ett långsiktigt samarbete, säger han.

Det här innebär att Olinsgymnasiet inte kommer att ansöka om att få starta samhällsprogrammet hösten 2021, och att friskolan inte heller kommer att flytta in i delar av Katedralskolans lokaler.

Det innebär i praktiken också ett haveri för projektet Skolstaden Skara, ett uttalat samarbete mellan kommunen, Olinsgymnasiet och regionen via naturbruksgymnasiet Uddetorp.

- Ingen kan vara nöjd med hur det har blivit. Jag skulle vilja påstå att det som har hänt är en katastrof för alla inblandade, alla har tagit skada, säger Kristian Wejshag.

Utanför debatten

Under de nuvarande förutsättningarna ser han det som omöjligt att starta samhällsprogrammet och flytta in i Katedralskolan hösten 2021.

- Mitt ansvar är Olinsgymnasiet, det måste jag sätta i första rummet.

Kristian Wejshag har hållit sig utanför den politiska debatten om programförändringarna på Katedralskolan, men han har ändå drabbats av den personligen.

- Jag är en ganska hårdhudad person som inte är rädd för att stå i hetluften. Men i det här fallet har det tippat över med råge, både mot mig och skolan, och det är ett pris jag inte är beredd att betala.

Protester

Ett av huvudspåren i Skolstaden Skara var tidigt att kommunala Katedral skulle stänga två av sina program hösten 2021, estet teater/dans och samhällsprogrammet, så att Olinsgymnasiet då skulle kunna öppna motsvarande program. Men det här möttes av protester, från elever, skolpersonal, fackliga företrädare och den rödgröna politiska oppositionen.

Olinsgymnasiet gick senare med på att släppa kravet om en stängning av Katedrals samhällsprogrammet, men kritiken mot förändringarna har fortsatt.

- Jag är positiv till samarbete. Men det måste vara väl grundat och väl förankrat, det måste göras konsekvensanalys och lokalutredning, man måste känna att allt är bra. Så var det inte i det här fallet, säger Kristian Wejshag.

Vända strömmen?

Han stänger absolut inga dörrar för framtiden, han är lika övertygad som tidigare om att ett samhällsprogram med inriktningar som handboll, fotboll och juridik skulle fungera i i Skara, även om det nu kan bli aktuellt tidigast hösten 2022.

- Vi vet att vi sitter med något bra som till och med skulle kunna vända elevströmmen. För att visa att vi är trygga i det här ligger vi kvar med anställningen av en fotbollstränare redan till i höst.

Kristian Wejshag lägger inte ansvaret för haveriet på någon enskild person.

- Jag har haft kontakter med många under året, både tjänstemän och politiker. Jag vet att det finns en kompetens och en vilja, men vi måste jobba på ett annat sätt, det här blev bara fel.

Vad har du fått för reaktioner på det här från kommunen?

- Ganska förstående. Nu får kommunen ta sig en rejäl funderare på hur man ser på Skaras skolframtid och vår roll i den.

Artikeltaggar

KatedralskolanKristian WejshagSkaraSkola och utbildningSkolstaden Skara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.