Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen vill se en våtmarks-expansion: "Behöver oerhört många fler"

Publicerad:
Mikael Lundgren har förhoppningen om att det ska bli fler våtmarker i Götene kommun under de kommande åren.
Mikael Lundgren har förhoppningen om att det ska bli fler våtmarker i Götene kommun under de kommande åren. Foto: Privat

I förra veckan hölls ett informationsmöte i sessionssalen i Götene som handlade om att anlägga och utveckla våtmarker i kommunen.

– Vi behöver oerhört många fler än i dag, menar kommunutvecklaren Mikael Lundgren.

Förutom Lundgren medverkade även representanter från LRF, handläggare från länsstyrelsen Västra Götaland samt en person som sökt lämpliga markytor för anläggning av våtmarker för Götene kommun.

Ett 20-tal åhörare fanns på plats och bakgrunden till mötet är att kommunen har fått många frågor vad man kan göra utifrån det förändrade klimatet.

– Senaste åren har det varit betydligt vanligare med värmeböljor under sommaren. Det har skapat problem med mindre vatten som kan användas till djur och att konstbevattna vissa platser för exempelvis potatisodling. Då kan nya våtmarker vara en lösning på problemet, säger Lundgren som har fått många positiva kommentarer från de som deltog på mötet.

Mikael Lundgren, kommunutvecklare i Götene kommun.
Mikael Lundgren, kommunutvecklare i Götene kommun. Foto: Jens Fritzson

"Mycket värdefullt"

– De upplevde det som mycket värdefullt och fick bra koll över vilka möjligheter som finns för att söka finansieringsstöd för våtmarksinsatser i Götene kommun. Redan dagen efter mötet så satt jag med en aktör och skrev en ansökan. Det är ett bevis på att intresset är stort.

Hur många våtmarker finns det i kommunen i dag?

– Det är svårt att svara på exakt. Mellan 1850 och 1940 togs 95 procent av de befintliga våtmarkerna bort i kommunen. Detta gjordes för att kunna producera tillräckligt med mat i Sverige då det rådde hungersnöd. Det finns väldigt få kvar, vilket vi får sota för i dag när vi har ett annat klimat i Sverige.

Hur många fler kan skapas framöver?

– Vi behöver oerhört många fler än i dag, både i skog och åkermark. Vi hoppas på 20-30 nya våtmarker inom en period på tre eller fyra år. Här finns det också goda möjligheter att anlägga och utveckla våtmarker, både för markägare, skogsägare och kommunen i sig.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)LRFNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.