Hoppa till huvudinnehållet

Marie jobbar på mottagningen med låga trösklar

Publicerad:
Gratis kondomer på ungdomsmottagningen! Barnmorskan Marie Svensson ordnar kondomregn, men i vanliga fall brukar hon dela ut dem på lite lugnare sätt.
Gratis kondomer på ungdomsmottagningen! Barnmorskan Marie Svensson ordnar kondomregn, men i vanliga fall brukar hon dela ut dem på lite lugnare sätt. Foto: Emma Hjorth

Knottriga, chokladsmakande, tajta eller extra breda. På Grästorps ungdomsmottagning kan man få hjälp att guidas rätt bland kondomerna, bli informerad om puberteten, tala med en kurator och fråga vilka frågor man vill. NLT har besökt mottagningen och träffat barnmorskan Marie Svensson.

Det är inte en avskräckande gynekologstol som möter en när man traskar in på Grästorps ungdomsmottagning. Tvärtom är det en glatt leende barnmorska i blåa kläder och en färgglad namnskylt som hälsar och tar i hand.

Marie Svensson har arbetat på ungdomsmottagningen i Grästorp sedan augusti 2019 och tillsammans med kollegan Veronica Johansson, som arbetar som kurator och sitter i samtal när NLT kommer på besök, möter de varje onsdag ungdomar mellan ungefär 13 och 25 år.

Sexuell, reproduktiv och psykisk hälsa

Ungdomsmottagningen arbetar med tre inriktningar: sexuell, reproduktion och psykisk hälsa. Bland annat kan patienterna undersöka sig för olika könssjukdomar, få hjälp med och information om olika preventivmedel, prata pubertet eller sexuell läggning eller samtala med kuratorn.

Under onsdagsförmiddagarna har personalen telefontid, och den är välanvänd.

– Vi tar emot samtal från flera andra kommuner i regionen också, så telefontiderna brukar vara fulla. Sedan lugnar det ner sig på eftermiddagen när vi tar emot besök. Kanske tycker man att det är pinsamt att komma hit, lokalerna är ju inte de bästa, väntrummet delas med de som ska till sjukgymnastiken. Det kan kännas pinsamt att sitta där bredvid sin granne när man väntar. Vi har också en hemsida som är väldigt populär, berättar Marie.

När Marie och Veronica besöker skolor pratar de mestadels sex. Puberteten och andra frågor tas upp på mottagningen. Tanken är att de ska visa sig ute bland ungdomarna mer.

– Jag funderar på att stå på resecentrum och dela ut kondomer. Gymnasieeleverna är svåra att nå.

"Alla har väl en näsa?"

Just preventivmedel är gratis för ungdomar upp till 25 år i den region de bor. Och visst blir det mycket samtal om just preventivmedel vid besöken på mottagningen. P-stav, spiral, p-piller men också den uppsjö och djungel av kondomer som det finns: tunna, tajta, bedövande, knottriga, kärlvidgande, för tjejer... På ungdomsmottagningen finns något för alla.

Det finns en mängd olika sorters preventivmedel att välja på. Ungdomsmottagningen kan guida rätt i snårskogen.
Det finns en mängd olika sorters preventivmedel att välja på. Ungdomsmottagningen kan guida rätt i snårskogen. Foto: Emma Hjorth

– När jag pratar kondom frågar jag ofta "Alla har väl en näsa?". Ja svarar de. "Och alla näsor ser olika ut?". Ja. "Det är samma med könsorgan".

Marie trycker på att det är viktigt att använda sig av ungdomsmottagningen. Ungdomsåren är långt ifrån en dans på rosor många gånger. Känns det jobbigt behöver man inte vända sig till mottagningen i sin hemkommun utan man har rätt att besöka alla dem som finns belägna i ens region. Den som är över 25 år och vill ha liknande hjälp som den man får på en ungdomsmottagning kan vända sig till sin vårdcentral eller boka tid på en barnmorskemottagning.

– Det är viktigt att vara rädd om sig. Man ska inte vänta om man går och funderar på något. Vi är en så kallad lågtröskelverksamhet som betyder att alla får komma med små eller stora frågor. Här kan man fråga om allt! Inga frågor är konstiga här.

Kul på jobbet. Marie Svensson berättar att ungdomsmottagningen är en positiv arbetsplats.
Kul på jobbet. Marie Svensson berättar att ungdomsmottagningen är en positiv arbetsplats. Foto: Emma Hjorth

Artikeltaggar

GrästorpMarie SvenssonMeraUngdomsmottagningen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.