Lassgård och LasseMaja ska locka till biograferna

Publicerad:
Lena Endre och Rolf Lassgård i Min pappa Marianne. Foto: Ola Kjelbye

I måndags presenterades vårens svenska långfilmer på Svenska Filminstitutet i Stockholm. Antalet filmer uppgick till 15, vilket är några färre än förra året. Med tanke på det skrala publikstöd som förra årets filmer fick, inställer sig naturligtvis frågan hur det ska gå i år. Kommer biopubliken tillbaka till den svenska filmen?

Till barnfilmerna hittar nog den unga publiken. Pelle Svanslös, är en ny animerad berättelse om den snälla och hjälpsamma katten som alltid retas av elaka Måns och hans vapendragare Bill och Bull. En ny generation barn får uppleva Gösta Knutsons tidlösa figurer.

Polly Stjärne och Nils Kendle i Lassemajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet.
Polly Stjärne och Nils Kendle i Lassemajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet. Foto: SF

Den som gillar barndetektiver kan glädja sig åt Lassemajas detektivbyrå: Tågrånarens hemlighet. Nya barn i huvudrollerna, men polisen spelas som tidigare av Tomas Norström.

Bland vuxenfilmerna är förhoppningarna stora på Min pappa Marianne. En film om att våga vara den man är även om omgivningen chockas och har svårt att acceptera att en pappa vill vara kvinna. Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt borde vara en garant för att denna feelgood-historia blir en framgång.

Efter succén med Sameblod är Amanda Kernell tillbaka med Charter, en film om en kvinna som riskerar att förlora sina barn och tar till drastiska åtgärder. Utspelas i kontrastrika landskap.

Psykos i Stockholm berättar om en psykotisk mamma och hennes 14-åriga dotter. Vad gör dottern när tillståndet för mamman under en resa förvärras?

Samproduktionen En vit, vit dag utspelas på Island och är ett familjedrama som rönt framgångar i Cannes och var nominerad till Nordiska rådets filmpris. En man är nedbruten av sorg efter att hustrun gått bort i en olycka. Han är besatt av att finna sanningen även om han utsätter sig själv och andra för fara.

När det gäller dokumentärfilmer ligger Sverige alltid i framkant. Under våren kan vi se en dokumentär om Kenta Gustafsson, känd från Stefan Jarls prisade Mods-trilogi. Kenta lever fokuserar på Kenta som musiker och levnadskonstnär. Scheme Girls berättar om tonårstjejen Gemma som vuxit upp med sin farfar som älskar duvor men ogillar våld. Hon är en tuff och stark tjej som inte viker undan för något. Ett socialrealistiskt dokument från en bortglömd del av Skottland.

I Spring Uje, spring i regi av Henrik Schyffert möter publiken parkinsondrabbade Uje Brandelius och hans familj.
I Spring Uje, spring i regi av Henrik Schyffert möter publiken parkinsondrabbade Uje Brandelius och hans familj. Foto: Triart

I Spring Uje, spring, en komedi med allvarlig botten möter vi Uje Brandelius och hans familj. Uje drabbas av sjukdomen parkinson och livsavgörande frågor infinner sig. Vad är det som är värt något?

Att sia om vårens filmer är svårt. Blir de kommersiella framgångar eller inte? Vid en första anblick ser det tufft ut, men några blir det säkert.

Artikeltaggar

BioFilmLidköpingNöje/Kultur

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare