Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Här är gymnasieprogrammen för Campus Götene

Publicerad:
Kristian Wejshag har nu bestämt vilka fem yrkesförberedande program han ska ansöka om. Inom kort lämnar han in sin ansökan till Skolinspektionen.
Kristian Wejshag har nu bestämt vilka fem yrkesförberedande program han ska ansöka om. Inom kort lämnar han in sin ansökan till Skolinspektionen. Foto: Thomas Kühnel

Det kommer att bli fem yrkesförberedande program för gymnasiesatsningen Campus Götene. Ansökningen lämnas in till Skolinspektionen inom de närmaste dagarna.

– Jag ser ingen svag punkt i den, säger Kristian Wejshag, huvudman för Olinsgymnasiet i Skara.

I slutet av 2019 gjorde Wejshag en omfattande kartläggning och besökte många lokala företag.

– Jag valde att göra det för att få ett brett underlag, samla in dokumentationer och få en stor inblick i alla företags verksamheter. Alla har tagit sig tid trots tajta scheman. För min del var det en tidskrävande period på en och en halv månad, men samtidigt jätteroligt och lärorikt, berättar han.

Wejshag har nu bestämt vilka fem yrkesförberedande program han ska ansöka om (se faktarutan). Det största är det industritekniska programmet som ska erbjuda tre inriktningar och bestå av sammanlagt 16 platser.

Under det första läsåret (2021/2022) kommer Campus Götene att ha plats för 60 elever.

Svetsteknik är en av inriktningarna på det industritekniska programmet.
Svetsteknik är en av inriktningarna på det industritekniska programmet. Foto: Claudio Bresciani / TT

”Otrolig uppvaktning”

Sammanlagt är det ett 30-tal företag som väntas samverka med friskolan.

– Det har varit en helt otrolig uppvaktning, kan jag säga. Jag har hittills inte stött på ett enda företag som inte vill göra en avsiktsförklaring med oss.

Den fina responsen har varit mer än vad Wejshag kunde föreställa sig.

– Det har varit en drömsituation för mig som huvudman att jobba på det här sättet. Responsen har varit positiv, inte bara på en front. Vi hade ett jättedeltagande när vi hade informationsträffar för framtida elever och fått frågor från både dem och föräldrar. Gensvaret från kommunen, alltifrån politiken, kommunchef, skolchef till näringslivssamordnare, har dessutom varit otroligt bra.

Den 14 november 2019 presenterades satsningen med Campus Götene. På bildens ses skolchefen Leif Lagergren, näringslivsstrategen Emelie Thim, Kristian Wejshag, kommunalrådet Susanne Andersson och kommundirektören Jerker Andersson Liljestrand.
Den 14 november 2019 presenterades satsningen med Campus Götene. På bildens ses skolchefen Leif Lagergren, näringslivsstrategen Emelie Thim, Kristian Wejshag, kommunalrådet Susanne Andersson och kommundirektören Jerker Andersson Liljestrand. Foto: Jens Fritzson

Inne på sluttampen

För att Campus Götene ska bli till verklighet måste Skolinspektionen ge sitt godkännande. Wejshag säger att han är inne på sluttampen med sin ansökan och att den ska skickas in inom de närmaste dagarna. Beslut från Skolinspektionen väntas komma i augusti.

– Sett till de två senaste åren är det allt färre ansökningar som kommer in, så jag hoppas på en kortare handläggningstid. Det är dock ingenting jag kan styra över eller påverka.

Wejshag känner sig tillfreds och är övertygad om att den kommer att gå igenom.

– Jag ser ingen svag punkt i vår ansökan. Visst, det är många delar som ska täckas in, men jag har kött på benen inom alla områden. Sedan är det unikt att ha en ansökan som så pass många företag ställer sig bakom. Jag kan inte erinra mig om att det finns en sådan med så mycket dokumentationer från näringslivet.

Finns det inte den minsta nervositet?

– Jo, så är det väl alltid, men jag har tidigare lämnat in ansökningar till Skolinspektionen som jag har varit betydligt mer orolig för än den här.

Artikeltaggar

GöteneKristian WejshagNyheterOlinsgymnasietSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.