De kan vinna Guldbaggar

Publicerad:
And then we danced, med Levan Gelbakhiani i huvudrollen, kan bli Guldbaggegalans stora vinnare.

Nomineringarna till årets Guldbaggegala, där Sveriges finaste filmpriser sedan 1964 delas ut, har presenterats. Inte oväntat får Levan Akins kärlekshistoria And then we danced hela sju nomineringar. Även Quick, rättsdramat om Hannes Råstams grävande journalistik, har sju möjligheter till guldbaggar. Dessutom är dramat 438 dagar och Eld & lågor nominerade i sex mindre framträdande kategorier.

Eftersom 2019 inte går till hävderna som ett gyllene svenskt filmår, är det ovisst att sia om vilka som föräras en bagge. Juryn har ofta för vana att sprida gracerna på flera filmer. Frågan är hur det blir denna gång?

And then we danced borde få en Guldbagge för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll. Det vore överraskande om så inte blev fallet, men kanske Roy Anderssons Om det oändliga kan konkurrera? Juryn har genom åren haft ett gott öga till honom.

Spännande är att Anna Eborns känsliga dokumentär Transnistra, som utspelas i en landsända som vill bryta sig loss från Moldavien, nominerats både som bästa film och dokumentär.

När det gäller skådespelarprestationer är min gissning att Pernilla August eller Sanna Sundqvist får en bagge för bästa kvinnliga huvudroll. Om inte Levan Gelbakhiani får en guldbagge för bästa manliga huvudroll bör Jonas Karlsson få den.

David Dencik är nominerad till en Guldbagge för bästa manliga biroll för rollen som Sture Bergwall i Quick.
David Dencik är nominerad till en Guldbagge för bästa manliga biroll för rollen som Sture Bergwall i Quick. Foto: Niklas Maupoix
Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelade Martin Schibbye respektive Johan Persson i 438 dagar och kan dela på en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för insatsen.
Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelade Martin Schibbye respektive Johan Persson i 438 dagar och kan dela på en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för insatsen.

I kategorin bästa utländska film är det lite förvånande att inte Sorry we missed you eller Porträtt av en kvinna i brand tog en plats före Marriage story. Vinner gör troligen den sydkoreanska Guldpalmvinnaren Parasit.

Fem filmer är nominerade till Guldbaggens publikpris. Jag sätter en slant på En del av mitt hjärta men hoppas på Hasse & Tage: En kärlekshistoria.

Förutom alla guldbaggar kommer priset Guldspira, Hedersguldbaggen och pris till årets nykomling att delas ut.

Vilka som blir de glada pristagarna får vi veta 20 januari då SVT direktsänder galan från Cirkus i Stockholm.

Artikeltaggar

FilmGuldbaggeLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare