Hoppa till huvudinnehållet

KRÖNIKA: "Villas offensiv brister - Davva saknas mer än jag kunde tro"

Publicerad:
Villas offensiv brister jämfört med förra säsongen.
Villas offensiv brister jämfört med förra säsongen. Foto: Sören Turesson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Är det kris i Villa? Nä, självklart inte.

Men två raka förluster, en tredjeplats och en blott en seger på de fyra senaste får många runt om i bandy-Sverige att höja på ögonbrynen.

Förståligt men egentligen är det hela väldigt enkelt. I fjol snittade svenska mästarna 6,69 mål framåt i elitserien - den här säsongen är snittet på 4,76.

Defensivt är skillnaden bara 2,31/2,65!

David "Davva" Karlsson saknas mer än vad många trodde.
David "Davva" Karlsson saknas mer än vad många trodde. Foto: Thomas Kühnel

Nästan två färre gjorda mål per match alltså och tänk att saknaden efter skyttekungen David Karlsson skulle bli så stor.

Det trodde jag faktiskt inte men "Davva" saknas verkligen i Villa. Han drog på sig bevakning hela tiden även om han inte deltog så mycket i spelet. Men han satte hörnor och straffar...

Och "Davva" såg också till att Joakim Andersson vräkte in 50 mål i elitserien och fick mycket större ytor än vad han har fått i vinter.

Var det fel av "Davva" att sluta? Inte alls - jag tycker han gjorde helt rätt. Att sluta på topp med SM-guld är svårt att toppa. Villa måste dessutom spela in sitt yngre garde.

Anfallsspelet haltar

Men den här säsongen lider Villa av en bristande offensiv även om laget har gjort näst flest mål i elitserien efter 17 matcher.

Men kravbilden på Villa är stenhård och anfallsspelet.

Ska vi vara ärliga så är förstås Albin Thomsen och William Arvidsson inga färdiga anfallsspelare i ett lag som har som mål att vinna SM-guld. Men vänta några år så talar mycket för att dom är där - inte minst Albin som ser otroligt intressant ut.

Riktigt, riktigt synd att han drabbades av körtelfeber och mer eller mindre tappade allt det han byggt upp under en försäsong med sina tolv fullträffar.

Nåja, hans tid kommer men detta innebär också att Joakim Andersson nu får dra ett oerhört tungt lass i Villas offensiv. "Jocke" smällde in 50 bollar på 26 elitseriematcher förra säsongen vilket är 1,92 i snitt.

Stenhård bevakning

I år har "Jocke gjort 21 mål på 17 matcher vilket ger 1,26 mål i snitt. Motståndarna lägger ju all sin bevakning på "Jocke" förstås,

Så att Villa gör mindre mål är egentligen helt väntat. Mot Edsbyn i fredags var det dock oerhört oroande att Villa inte skapade en enda målchans i andra halvlek.

Därför var det ändå skönt att se hur Villa studsade tillbaka rent spelmässigt mot Bollnäs. 4-5 var inte rättvist för fem öre vilket alla som kan bandy kunde se.

Villa borde ha vunnit och skulle i alla fall inte förlorat sett till matchbild och målchanser.

Men en vinst förtjänar man och Villa får slita hårt för sina mål numera. Nu gillade jag att Villa gick mer rakt och var aggressivare högre upp i banan. Men att bränna 16 hörnor håller förstås inte.

Ta hand om Joel

Annars är det ganska kul att läsa olika kommentarer om hur Villa vänder hem för mycket i arenan. Visst, jag håller med om att Villa ibland kunde gå rakare, våga mer och spela rock'n roll-bandy som på 80, 90- och 00-talet när Villa missade slutspel/alltid åkte ut i SM-kvartsfinalerna och drog mycket mindre publik...

Skämt åsido - Magnus Muhén är hyllad av Villafansen efter sina två år i föreningen. Han låg ju bakom stora delar av det spel som Villa har i dag och det var ingen som gnällde i fjol när Villa tog sitt SM-guld med detta spel.

Joel Broberg måste in i laget på allvar nu,.
Joel Broberg måste in i laget på allvar nu,. Foto: Thomas Kühnel

Men samtidigt måste allt förstås utvecklas och jag hoppas Villa har en plan B längre fram om motståndarna har läst in sig hur Villa spelar.

Jag vill också fastslå att Joel Broberg måste in i laget på allvar nu. 20-åringen är en av Villas största talanger genom tiderna och står utan kontrakt efter den här säsongen.

Jag vill se att Villa ger honom ett mycket större förtroende från och med nu. Det är inte lätt för Joel när han får hoppa runt och börja mer på bänken än att starta matcherna. Men killen är alldeles för bra för att inte få hundraprocentigt förtroende och alla elitserieföreningar skulle välkomna Joel kommande säsong...

Glöm seriesegern

Det visade han även på Sävstaås och kommer att förhoppnings visa det oerhört många gånger mer i Villadressen.

Till sist: Kan Villa fortfarande vinna elitserien? Nä, den chansen är i mina ögon borta nu. Edsbyn är tre poäng före och har kvar att möta Åby/Tjureda två gånger och Frilleås två gånger. Innebär åtta poäng.

Visst, Edsbyn har en del andra tuffa matcher men vad säger att Villa går fullt?

Nä, Villa får sikta in sig på att ta sig förbi Sandviken och bli tvåa och få möta Bollnäs i en semifinal. Eller det kanske är bättre att bli trea och få möta tvåan Sandviken i en semifinal...

Artikeltaggar

Albin ThomsenBandyDavid KarlssonJoakim AnderssonJoel BrobergVilla Lidköping