Hoppa till huvudinnehållet

Gabrielas första år som kommunstyrelsens ordförande

Publicerad:
Kommunalrådet Gabriela Bosnjakovic (M) kan se tillbaka på ett händelserikt år som kommunstyrelsens ordförande.
Kommunalrådet Gabriela Bosnjakovic (M) kan se tillbaka på ett händelserikt år som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Åsa Mwansa

För ett år sedan bytte Gabriela Bosnjakovic (M) uppdrag från oppositionsråd till kommunalråd och kan nu se tillbaka på ett händelserikt år.

– Det var självklart en omställning att kliva upp och bli ordförande, säger hon.

Det politiska arbetet och hantverket kunde hon, så det var inget nytt för Gabriela Bosjnakovic. Däremot var det mycket hon ville göra och ta tag i på en gång.

– Men politik är ett långsiktigt arbete, inte som i näringslivet där man kan ta egna beslut som kan verkställas direkt. Politik tar tid utifrån demokratiska processer. Det är som att ta fram en detaljplan, det tar tid innan det står ett färdigt hus på plats, säger hon.

Hon menar att uppdraget kräver tålamod och att vara visionär. Att reda ut vad det är som gör att människor vill bo och verka i Vara och hur kommunen ska se ut om 30 år. Många ansvarsfulla beslut måste tas, mer eller mindre populära.

Gabriela har under året fått större insyn i den kommunala organisationen.

– Personalen är våra viktigaste resurser. De händer ute i verksamheterna som möter invånarna hela tiden är allra viktigast. Vi kan ta hur många beslut som helst, men har vi inte människor som jobbar efter besluten, så ger det ingen effekt. Det tänker jag mycket på, och jag uppskattar alla människor som går in med så mycket engagemang i sitt dagliga arbete.

Att vara Varas första kommunalråd som är en kvinna har för Gabriela i vissa fall inte betytt något alls, i andra fall har hon känt av gamla strukturer som lever kvar.

– Jag träffar så många människor, både män och kvinnor, då jag aldrig stöter på några fördomar utan känner mig som en i rummet. Men jag måste ändå bekräfta att jag absolut har märkt av människor som har ett annat synsätt på kvinnliga ledare. De representerar inte den stora massan, men att förlegade strukturer lever kvar visar på att det finns ett arbete att göra, säger hon.

Hon tycker att det är viktiga frågor att prata om och de är orsaken till att hennes roll stundtals har känts utmanande. För Gabriela är det självklart och naturligt att se varandra som jämlika, oavsett kön.

Att vara kommunalråd är ett uppdrag där normalt reglerad arbetstid inte gäller. Det är långa arbetsdagar, kvällar och helger. En livsstil att kliva in i.

– Det är ansvarsfullt och tufft, men så oerhört stimulerande. Det roligaste är att träffa kommuninvånare. Alla dessa relationer man skapar med människor som man aldrig skulle ha möjlighet att lära känna annars. Det är som att öppna en bok varje dag och ger en enorm energi, säger Gabriela.

Hon är driven som person och vill vara med och skapa ett bra samhälle.

– På det sättet ägnar jag mig åt rätt sak. Det här uppdraget är som en värnplikt man gör under en tid. En mandatperiod är det enda man vet.

Uppdraget innebär analyser av hur det som händer i omvärlden påverkar Vara, men självklart även hur det ser ut på hemmaplan.

– Man får se människorna, samhället, hur det byggs, hur det skapas nya företag. Man ser saker som förändras, man ser åsikter utifrån, hur påverkar de oss? Det låter ju filosofiskt nästan, men å andra sidan är jag ju filosof och kulturvetare så det blir väl ett redskap jag plockar fram, säger Gabriela.

Gabriela Bosnjakovic tycker om att möta kommuninvånarna, vilket hon bland annat har fått göra under årets fyra invånarträffar.
Gabriela Bosnjakovic tycker om att möta kommuninvånarna, vilket hon bland annat har fått göra under årets fyra invånarträffar. Foto: Åsa Mwansa

Det har hänt mycket nytt under året som gått. Kvarteret Sprinten har invigts, en intentionsförklaring och markanvisning har antagits för byggande av ett hotell, ett stort antal lägenheter har färdigställts, både för studenter och seniorer, Torgårdsskolan har invigts och beslut har tagits om nybyggnation och renovering av skolorna i Tråvad och Larv, ett nytt brottsförebyggande arbete har inletts och invånarträffar har hållits på fyra orter, bland mycket annat.

– Sen har vi ju lägst arbetslöshet i Skaraborg. Vilket arbete av arbetsmarknadsrådet och näringslivet! Det är väl den bästa julklappen, att veta att människor kommer ut i arbete. Det kan inte bli en finare gåva att få i slutet av ett år, säger Gabriela Bosnjakovic.

Artikeltaggar

Gabriela BosnjakovicMeraVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.