Hoppa till huvudinnehållet

Flera skolchefer lämnar Skara

Publicerad:
Lotta Grönlund Plöen (M).
Lotta Grönlund Plöen (M). Foto: Daniel Strandroth

För ett halvår sedan sedan riktade rektorer och förskolechefer kritik mot detaljstyrningen i alliansbudgeten för 2020.

Sedan dess har sex chefer och rektorer inom barn- och utbildningsförvaltningen sagt upp sig.

– Jag kan inte se att det är större omsättning nu än vad det har varit tidigare, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M).

Det var i början av juni som samtliga rektorer och förskolechefer i en gemensam skrivelse uttryckte sin förvåning över den omfattning barn- och utbildning hade fått i budgetdokumentet, och att den högsta ledningen i kommunen i flera förslag hade gått förbi barn- och utbildningsnämnden och detaljstyrt verksamheten.

”Vi upplever att förslagen i dokumentet saknar förankring och inte bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”, skrev skolledarna bland annat.

Enig i kritiken

Skrivelsen föregicks av liknande kritik från bland annat Lärarförbundet och Akademikerförbundet SSR, och det fanns de som redan då varnade för att detaljstyrningen skulle leda till att rektorer och förskolechefer sökte sig från Skara.

Dagen efter rektorernas och förskolechefernas protester valde förvaltningschefen Jonny Palmkvist att säga upp sig på grund av ”bristande samsyn med den politiska ledningen kring hur förvaltningen ska styras”.

– Jag har haft mina egna funderingar kring framtiden för mig inom barn- och utbildningsförvaltningen. I går tog jag del av den skrivelse som rektorer och förskolechefer lämnat in till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Jag konstaterar att jag är enig i kritiken mot skrivningarna i budgeten som rör min förvaltning, sa han då.

Ytterligare fem

Under hösten har ytterligare fem chefer inom förvaltningen sagt upp sig; Elin Rödström, förskolechef/rektor förskolorna Källeboda, Lindängen och Millan, Patrik Lernberg, rektor Källeskolan, Erik Eriksson, biträdande förvaltningschef, nu tillförordnad förvaltningschef, David Lantz, rektor Mariebergsskolan, Maria Uvenfors, förskolechef/rektor förskolan Myrstacken.

Ingen av dessa har såvitt känt varit lika tydliga som Jonny Palmkvist, men barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande Therese Kristiansson (S) menar att det finns en koppling mellan uppsägningarna och alliansens styrning.

– Rektorerna var ju tydliga i sin skrivelse. Under hösten har vi också fått många bevis för att både detaljstyrningen och det ekonomiska läget oroar personalen i förvaltningen, säger hon.

Lotta Grönlund Plöen säger sig inte ha fått några signaler om att det skulle finnas den typen av oro.

– Jag upplever det inte så, säger hon.

Artikeltaggar

Akademikerförbundet SSRJonny PalmkvistLotta Grönlund PlöenPolitikSkaraSkola och utbildningTherese Kristiansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.