Hoppa till huvudinnehållet

Bert fick bygglov för villavagnarna

Publicerad:
Bert Karlsson.
Bert Karlsson. Foto: Christer Clausson

Efter tre år av diskussioner och avslag har Bert Karlssons bolag Jokarjo fått ett tidsbegränsat bygglov för 13 villavagnar vid Stora Ekeberg.

Det innebär att villavagnarna nu kan hyras som exempelvis studentboende.

– Efter att ha vägt samman de olika delarna i ärendet kom vi fram till att det mest rimliga var att bevilja bygglov, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Leif Brohede (KD).

Nämnden var enig i sitt beslut. Det tidsbegränsade bygglovet gäller till den sista december 2025. Då ska området också vara återställt i sitt ursprungliga skick. Om kommunen ska kunna bevilja ett permanent bygglov, måste det tas fram en ny detaljplan för området.

– Vi ville ge en tydlig signal om vad som ska ske efter det tidsbegränsade bygglovet. Det ligger i den sökandes intresse att hantera det här på ett klokt sätt, säger Leif Brohede.

Väntat besked

Bert Karlsson hade räknat med att han efter att ha fått avslag på flera tidigare ansökningar nu skulle beviljas bygglov.

– Den nuvarande kommunledningen har en annan inställning än den tidigare. Jag har aldrig förstått varför det har varit okej att låta flyktingar bo här, men inte studenter, säger han.

Nämnden gav även Jokarjo ett positivt förhandsbesked när det gäller bygglov för en avstyckad fastighet strax intill området med villavagnar.

– Det har ju funnits synpunkter på att det skulle bli ett alltför ensidigt boende där ute. Men det är möjligt att de här två boendeformerna kan hjälpas åt så att det blir ett blandat samhälle, säger Leif Brohede.

Kravet från nämnden är att det här området bebyggs inom två år.

– Det handlar om fem enbostadshus som vi har tänkt sälja. Med det positiva förhandsbeskedet kommer det att bli lättare att få till en avstyckning av fastigheten, säger Bert Karlsson.

Artikeltaggar

Bert KarlssonBostad och byggenJokarjoLeif BrohedeSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.