Hoppa till huvudinnehållet

Nytt försök bygga i kvarteret Munin

Publicerad:
Det var som 2013 presenterade Skaras kommunala bostadsbolag Centrumbostäder första gången presenterade planerna på att bygga flerbostadshus med sex våningar i kvarteret Munin.
Det var som 2013 presenterade Skaras kommunala bostadsbolag Centrumbostäder första gången presenterade planerna på att bygga flerbostadshus med sex våningar i kvarteret Munin. Foto: Christer Clausson

Nu gör Skara kommun ett nytt försök att bygga centrumnära bostäder i kvarteret Munin, mellan Posten och äldreboendet Frejan.

– Kan vi knyta upp en byggherre under våren skulle det första spadtaget kunna tas hösten 2020, säger mark- och exploateringsingenjör Kim Olsson.

För sex år sedan var Centrumbostäder redo att sätta spaden i marken för att bygga bostäder i området. Men politikerna sa nej till de sex våningar som det kommunala bostadsbolaget ansåg sig behöva bygga för att få ekonomi i projektet.

Sommaren 2014 lades området ut på så kallad markanvisning för att öppna för andra intressenter, men ingen entreprenör ville bygga de fyra våningar som politikerna hade satt som tak. Det fanns visserligen intressenter, men likt Centrumbostäder såg de inga ekonomiska möjligheter.

Ville ha omtag

Därefter har det gjorts antal fruktlösa försök att få till nya bostäder i kvarteret. Bland annat från Centerpartiets Gunilla Druve Jansson, som hösten 2014 ville ha ett omtag i frågan och låta Centrumbostäder bygga sex våningar. Att få igång bostadsrotationen så att skaraborna inte tvingas flytta till andra kommuner, var ett av hennes argumenten för att tillåta sex våningar i Munin.

När det nu öppnas för en ny markanvisning under första kvartalet 2020 handlar det om tre till fyra våningar (max 16 meter) i den västra delen av kvarteret, och 2-3 våningar (max elva meter) i den östra delen, allt enligt gällande detaljplan.

Kommunen hoppas med det här hitta byggherrar som vill bygga i ett ”attraktivt centrumnära läge”.

Attraktiva lägen

När markanvisningen avslutats kommer kommunen att värdera förslagen och ge en byggherre rätten att ta fram ett slutligt förslag. Därefter vidtar ett vanligt bygglovsförfarande.

– Ví har ett uppdrag att bygga bostäder i attraktiva lägen, säger Kim Olsson.

Inte bara bostäder

Satsningen möjliggörs genom den nu pågående ombyggnaden av Skaraborgsgatan, en ombyggnad som kommer att vara avslutad till våren.

Detaljplanen från 2015 tillåter både bostäder och ”centrumändamål”, vilket kan vara handel, kontor eller nöjesändamål.

– Vi ser gärna att det blir en blandning med annan verksamhet än bostäder i bottenvåningen. Men det är inget vi kräver, det får marknaden styra, säger Kim Olsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCentrumbostäder ABGunilla Druve JanssonKim OlssonSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.