Hoppa till huvudinnehållet

Göte Bernhardsson har avlidit

Publicerad:
Göte Bernhardsson på en bild från 2008 när planerna på att bygga Victoriahuset presenterades.
Göte Bernhardsson på en bild från 2008 när planerna på att bygga Victoriahuset presenterades. Foto: Daniel Strandroth

Västra Götalands läns förste landshövding, Göte Bernhardsson, har avlidit efter en tids sjukdom. Bernhardsson var också under en rad år ordförande i Stiftelsen Läckö slott.

Göte Bernhardsson, som blev 76 år, föddes i Simrishamn och studerade vid Lunds universitet 1963–67 innan han påbörjade sin karriär som ombudsman på TCO. Han var avdelningsdirektör vid SCB och Arbetsmarknadsstyrelsen samt länsarbetsdirektör i Malmö innan han åren 1990-1997 verkade som generaldirektör för Arbetsmarknadsstyrelsen.

När Västra Götalands län bildades 1998 genom sammanslagningen av Skaraborgs, Älvsborgs och Göteborg och Bohus län, blev Göte Bernhardsson länets förste landshövding, en post han innehade till 2008.

Göte Bernhardsson engagerade sig också mycket i Läckö slott, där han var ordförande i stiftelsen mellan 1998 och 2014.

"Götes ordförandeskap och stora engagemang har haft stor betydelse för besöksmålets och kulturminnesmärkets utveckling" skriver Lars-Göran Lönnermark och Håkan Ridal från Föreningen Läckö Vänner i ett minnesord som du kan läsa i sin helhet här:

Artikeltaggar

Göte BernhardssonLäcköNyheterVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.