Hoppa till huvudinnehållet

Lars Berg (C) om röran kring Katedraltjänst: ”Det är inte acceptabelt”

Publicerad:
Lars Berg (C).
Lars Berg (C). Foto: Daniel Strandroth

– Det är olyckligt ur den enskildes synvinkel, och egentligen inte acceptabelt.

Det säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Lars Berg (C) om alliansens hantering av den administrativa chefstjänsten på Katedralskolan.

Hans allianskamrater är i ett fall försiktigare, i det andra ännu försiktigare, i sina kommentarer.

– Det är ingen tvekan om att det är en olycklig situation. Men jag vill inte röra till det ännu mer, säger KD:s tidigare gruppledare Leif Brohede.

– Jag kan inte uttala mig om tjänsten på Katedralskolan, men alliansen är enig, säger Liberalernas gruppledare Ingrid Kvarnlöf.

”Vi jobbar med ärendet”.

Det säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lotta Grönlund Plöen (M) i måndagens NLT om det faktum att politikerna har fattat två motstridiga beslut om den administrativa chefstjänsten på Katedralskolan, först att den ska bort, därefter att den ska vara kvar.

Vilket beslut gäller?

Det är i först hand hon som i egenskap av nämndordförande har fått hantera denna politiska röra. Men den är inte bara en belastning för Moderaterna, utan även för övriga allianspartier. Därför har de också fått frågan om det är rimligt att en kommunanställda (administrativa chefen) inte vet vilka arbetsuppgifter han har om en månad, eller om han ens har några, på grund av motstridiga politiska beslut.

Leif Brohede (KD).
Leif Brohede (KD). Foto: Daniel Strandroth

Lars Berg:

– Det skulle inte behöva vara så här utifrån det beslut som fullmäktige fattade i juni.

Leif Brohede:

– Det är ingen tvekan om att det är en olycklig situation.

Vilket beslut är det som gäller, kommunfullmäktiges budgetbeslut som säger att tjänsten ska bort, eller nämndens som säger att den ska vara kvar?

Lars Berg:

– I den kommunala hierarkin står fullmäktiges beslut överst, samtidigt som förvaltningen har att följa nämndsbeslutet. Men det är olyckligt ur den enskildes synvinkel, egentligen är det inte acceptabelt.

Leif Brohede:

- Jag har varit med och fattat beslut om budgeten, där finns tankarna beskrivna. Men jag har svårt att kommentera att det blev ett ärende för nämnden.

Varför var det så viktigt att peka ut just den här enskilda tjänsten i budgeten, hade det inte varit bättre att låta verksamheten utforma en ny ledningsorganisation?

Lars Berg:

– Det är fullt möjligt att på det här sättet gå in på detaljer i en budget. Men vi får väl ta lärdom av detta och kanske inte peka ut så detaljerat framöver.

Leif Brohede:

– Det kan man tycka, och det är möjligt att det kan uppfattas som en pekpinne. Men jag ser budgeten mer som en övergripande bild av en ny ledningsorganisation.

Katedralskolans samordningsrektor Petra Björk har sagt att den här funktionen behövs, att verksamheten inte kommer att fungera utan den. Borde ni inte lyssna på det?

Lars Berg:

– Det får du ta med Lotta Grönlund Plöen. Det är nämndens uppgift att hitta en lösning så att vi ändå får en fungerande verksamhet.

Leif Brohede:

– Det är möjligt. Jag är inte så uppdaterad på det, och jag vill inte röra till det ännu mer.

Ingrid Kvarnlöf har inte kunnat ge svar på någon av frågorna, inte mer än att L står bakom de beslut som fattats.

– Jag får reda mer i det här innan jag kommenterar det, säger hon.

Artikeltaggar

Ingrid KvarnlöfLars BergLeif BrohedePolitikSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.