Hoppa till huvudinnehållet

Michaela föreläser om hbtq-frågor: "Jag vill skapa förståelse"

Publicerad:
Michaela Sperring vill uppmuntra fler att våga vara sig själva med sin nya föreläsning.
Michaela Sperring vill uppmuntra fler att våga vara sig själva med sin nya föreläsning. Foto: Privat

Nu satsar Michaela Sperring, uppvuxen i Främmestad, på att föreläsa om hbtq-frågor, och om vikten att vara sig själv.

– Det jag vill är att skapa förståelse för att personer gillar olika, det finns så mycket okunskap i dag, speciellt i skolor, säger Michaela Sperring, tränings- och hälsocoach och som numera är bosatt i Örebro.

Michaela är en van föreläsare inom hälsa, kost och träning, men det var inte förrän alldeles nyligen som hon började föreläsa om hbtq-frågor med fokus på sexualitet, identitet och värderingar. Tanken är att hon främst ska finnas i sammanhang som rör skola, och sin första föreläsning gjorde hon på Nya skolan, Lilla Edet och Trollhättan inför rektorer, lärare, specialpedagoger och kuratorer.

Identitet, sexualitet och värderingar. Det är vad Michaela pratar om.
Identitet, sexualitet och värderingar. Det är vad Michaela pratar om. Foto: Privat

– Det blev väldigt uppskattat och jag ska komma tillbaka dit för att föreläsa för elever i nionde klass också. Det är jätteviktigt att öppna en vidvinkel för lärare då de måste stötta elever och skapa trygghet i klassrummen för alla när det gäller vem man är och vad man än gillar, berättar Michaela Sperring.

Vill uppmuntra

Michaela kom själv ut som homosexuell i gymnasiet, men har egentligen aldrig brytt sig om vad andra tycker om henne, samtidigt förstår hon att det är vanligt förekommande att man gör det, något som inte minst visar sig i statistik när det kommer till suicid inom hbtq. Därför vill hon använda sitt egna driv genom att pusha och uppmuntra de människor som inte följer normerna för att de ska känna sig lika inkluderade som alla andra.

– Inne i klassrummen har många starka åsikter och det finns mycket okunskap för just hbtq. Man slänger ur sig bög som skällsord utan en som helst tanke på att kompisen bredvid kanske är homosexuell. Som hbtq-person har man redan röster i huvudet att jobba med,och man dömer sig själv hårt, och då behöver man inte andras hånskratt och verbala kränkningar. Därför försöker jag belysa hur viktigt det är att man tänker till innan man häver ur sig något, säger Michaela som har jobbat mycket inom skolan.

Startade nytt koncept

Våren 2019 startade Michaela tillsammans med sin kompis Christer Gustafsson konceptet J.B.Y ( Just be you) vilket handlar mycket om det som Michaela tar upp i sin föreläsning. Om vikten av att få vara precis den man är - oavsett vad.

– Det är grunden till att jag tog steget och började föreläsa om detta. Det står för att man ska vara den man är och att man duger precis som man är, säger hon och avslutar:

– Det är ett slags statement. Det budskapet vill jag förmedla, både till lärare och till elever. Jag tror det är viktigt inför framtiden för att alla ska kunna vara sig själva fullt ut.

Artikeltaggar

FrämmestadHBTQMichaela SperringNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.