Hoppa till huvudinnehållet

Ville ha tak för listade patienter - fick nej

Publicerad:
Åsa Jolesjö, vårdcentralschef på Närhälsan Ågården, är besviken över att man fått nej på ett tidsbegränsat listningstak.
Åsa Jolesjö, vårdcentralschef på Närhälsan Ågården, är besviken över att man fått nej på ett tidsbegränsat listningstak. Foto: Thomas Kühnel

Närhälsan Ågårdsskogens vårdcentral är den största i hela Västra Götalandsregionen med drygt 19000 listade patienter. Under flera år har den ständigt fyllts på med nya.

Vårdcentralschefen Åsa Jolesjö vill se ett listningstak under en begränsad tid för att kunna planera och utveckla vården. Men hälso- och sjukvårdsstyrelsen presidium säger nej.

Tre politiker från östra hälso- och sjukvårdsnämnden, bland andra ordförande Gunilla Druve Jansson (C), besökte Ågårdsskogens vårdcentral i våras och då framförde personalen önskemålet om ett listningstak.

Druve Jansson (C): "Är bakbunden och kan inget göra"

– De tyckte att vi hade en väldigt fin verksamhet och de förstod vilka bekymmer och problem vi hade. Vi uppmanades att skriva en ansökan om listningstak för vår vårdcentral och en pilot. De skulle då hjälpa oss med detta, säger Åsa Jolesjö.

Besvikna

Ansökan ställdes först till östra hälso- och sjukvårdsnämnden, men där kunde man inte ta beslut utan ansökan skickades vidare till hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Nyligen togs ärendet upp i nämnda styrelses presidie och då ville man inte bevilja ansökan eftersom man ansåg att den gick emot valfriheten inom vården.

– Självklart är vi besvikna på politikerna då vi uppmanats att skriva ansökan och ändå får vi avslag. Det finns liknande projekt i andra delar av landet, så då borde ju lagen vara den samma, tycker Åsa Jolesjö och nämner att man gjorde ansökan av två skäl:

* Ågårdsskogens vårdcentral vill vara med och utveckla vården, vara med och prova nya modeller inför omställningen av vården. Man har i dag en välfungerande verksamhet och ett gott samarbete med sjukhuset.

* Ågården har svårt att få våra lokaler att räcka till, det är maximalt utnyttjade i dagsläget med hjälp av logistiker men det hindrar vårdcentralen ändå från att öka tillgängligheten.

19000 listade

Åsa Jolesjö berättar att man önskade den begränsade tiden på ett par år för det är så lång tid det tar att göra ett omställningsarbete.

Vårdcentralen har i dag lite över 19000 listade patienter och det är ungefär där taket bör ligga under den begränsade perioden, anser Jolesjö.

– Om man exempelvis ska flyga och ser att SAS-flyget är fullt, då tar man ju ett annat flygbolag. Det finns ju fler vårdcentral så det är inte så att någon blir utan vård om man under en begränsad tid har ett listningstak. Våra grannvårdcentraler har flera tusen färre listade patienter jämfört med oss, säger Åsa Jolesjö som en liknelse.

Hon framhåller vidare att Ågårdsskogens vårdcentral vill vara med och utveckla vården ytterligare tillsammans för att göra den bättre och gränslös för patienterna.

– Men det är väldigt svårt att planera verksamhet när man växer hela tiden. Och det är svårt att bygga ut när man inte vet vad man bygger för.

Inget kaos

På de drygt 19000 listade patienter har Ågården i dagsläget tio färdiga specialister och fyra ST-läkare. Sedan tillkommer AT-läkare och timanställda specialister.

– Det är lite svårt att säga ett visst antal patienter per doktor, men vi har fler än målet på max 1500 per läkare. Men det likadant för många andra vårdcentraler också, säger Åsa Jolesjö.

Vårdcentralschefen framhåller att man har en väl fungerade verksamhet med god struktur och tar hand om patienterna.

– Så det är absolut inget kaos. Men vi vill ha listningstaket för att kunna planera, förbättra och möta omställningen av vården.

Artikeltaggar

Gunilla Druve JanssonLidköpingVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.