Hoppa till huvudinnehållet

Druve Jansson (C): "Är bakbunden och kan inget göra"

Publicerad:
Reporter Fredrik Sandström
Fredrik Sandström
fredrik.sandstrom@nlt.se
Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden.
Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i Östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Daniel Strandroth

– Jag förstår det, men jag är bakbunden och kan inte göra någonting just nu.

Det säger Gunilla Druve Jansson (C), om Närhälsan Ågårdsskogen vårdcentrals önskan om listningstak.

Gunilla Druve Jansson, ordförande i östra hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att hälso- och sjukvårdsstyrelsen är systemägare och därför skickades frågan om listningstak dit.

– Vi äger inte krav- och kvalitetsboken som alla vårdcentraler lyder under. Den ligger som underlag för alla vårdval i Västra Götaland och där läggs allt in som ska uppfyllas för att kunna vara vårdgivare inom vårdvalet vårdcentral, säger hon.

– Vad jag förstått har presidiet i hälso- och sjukvårdsstyrelsen valt att inte ta upp frågan om listningstak eller lyfta den till styrelsen.

Hur ser du på Ågårdsskogens vårdcentralschef tycker det är svårt att planera när man inte har listningstak och det hela tiden fylls på med patienter som vill lista sig?

– Jag förstår det, men jag är bakbunden och kan inte göra någonting just nu. Det är hälso- och sjukvårdsstyrelsen som får ta i det i så fall. Jag vet att det förekommer listningstak över landet på ett halvår ungefär, men Ågården vill ju ha det på ett par år och jag förstår det också. Det är svårt att mötas. Dilemmat är att man ska vara öppen och kunna ta emot patienter fortlöpande när man har vårdval. Men jag vet att Läkarförbundet driver det här med listningstak också.

Gunilla Druve Jansson nämner att frågan även lyfts på central nivå i landet. Bland annat pågår två separata statliga utredningar av Göran Stiernstedt och Anna Nergårdh där bland annat listningstak ses över.

NLT har sökt Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, för en kommentar utan att lyckas.

Artikeltaggar

Gunilla Druve JanssonLidköpingLäkarförbundetNärhälsanVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.