Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhusledningen svarar Rotary i Lidköping: "Framtiden känns betryggande"

Publicerad:
Pär Johnson (L), ordförande i Skaraborgs sjukhus styrelse.
Pär Johnson (L), ordförande i Skaraborgs sjukhus styrelse. Foto: Sören Turesson

"Vården för medborgare i Skaraborg förbättras konstant och de översyner av vårdplatser som görs är med avsikt att stödja framtidens specialistsjukvård".

Det skriver Pär Johnson (L) och sjukhusdirektör Jörgen Thorn i ett svar till Lidköpings Rotaryklubb med anledning av den oro som klubben känt kring sparförslagen för sjukhuset.

I september skrev Rotaryklubben brev, dels till sjukhusledningen, dels till östra hälso- och sjukvårdsnämnden. Klubben menade att man ville se ett annat tänk kring sjukhuset och man efterlyste ett mer modernt och långsiktig angreppssätt vad gäller att ta itu med problem och möjligheter som finns.

– Vi kan inte stillatigande se på när kortsiktiga besparingar och centralstyrda lösningar kan riskera att rasera uppbyggda och väl fungerande strukturer inom vår lokala och regionala sjukvård, skrev tiotalet medlemmar bland annat.

Johnson och Thorn skriver nu i sitt svar till klubben att vården förändras konstant och med teknikutveckling och förbättrade vårdprocesser anser det oförsvarligt att inte anpassa förändringar även på sjukhuset. De skriver också att det har figurerat många olika förslag och scenarier under utredningstiden beträffande sjukhuset i Lidköping.

– Vi är förhoppningsfulla att de förslag som hamnar på styrelsens bord efter utredning kommer visa att sjukhusets framtid i Lidköping känns betryggande, skriver de.

Gunilla Druve Jansson (C), ordförande östra hälso- och sjukvårdsnämnden, har också svarat på Rotaryklubbens skrivelse. Hon skriver bland annat att nämnden liksom styrelsen för Skaraborgs sjukhus följer regionfullmäktiges beslut om att hälso- och sjukvården måste ställas om och genomföra ett antal nödvändiga förändringar för att tillgången till vård bibehålls.

- Fortfarande kommer sjukhuset i Lidköping att finns kvar och utgöra en viktig utbudspunkt för skaraborgare. Vissa omstruktureringar av vårdens innehåll och riktning kan bli aktuella till följd av den regionala omställningen av hälso- och sjukvård, skriver Gunilla Druve Jansson.

Artikeltaggar

Gunilla Druve JanssonJörgen ThornLidköpingPär JohnsonSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.