Hoppa till huvudinnehållet

Martina föreläste i Grästorp: "Vart femte barn utsätts för någon form av övergrepp"

Publicerad:
Våga prata! Martina Söderholm från Aktiv skola tryckte på vikten av att våga prata med sina barn om deras internetanvändning.
Våga prata! Martina Söderholm från Aktiv skola tryckte på vikten av att våga prata med sina barn om deras internetanvändning. Foto: Daniel Strandroth

Tiktok, Snapchat, Whatsapp, Moviestarplanet, CS:GO, Roblox, Minecraft, Instagram, Star stable och GTA. Låter namnen bekanta? Det gör de säkerligen ifall du är mellan nio till femton år och kan använda en mobiltelefon, dator eller surfplatta. Men spelen och apparna, som kan verka oskyldiga, är ofta ett bra agn och lockbete för så kallade groomare.

Ovan nämnda namn är några av de många appar som barn och ungdomar flera timmar dagligen använder sig av. Det är där de umgås och pratar med varandra, men det är också där de utsätts för baksidan av internetanvändandet: kränkningar, mobbning och hot. Och även i vissa fall sexuella övergrepp.

Ungdomsmottagningen i Grästorp tillsammans med Grästorps kommun bjöd in föreläsaren Martina Söderholm från stiftelsen Aktiv skola; en organisation som fokuserar på områden som droger, grooming, hälsa och mobbning och som vill bidra till att skapa en bättre skola i Sverige.

Vart femte barn utsätts

Under närmare två timmar berättade och lärde Martina Söderholm ut om vad barn stöter på varje gång de startar sin mobiltelefon, sin surfplatta eller sin dator. Enligt henne har 94 procent av alla barn i elvaårsåldern en smartphone, dator eller surfplatta.

– Vi har ett problem i Sverige med övergrepp på barn. Vart femte barn utsätts för någon form av övergrepp, det kan vara sexuellt, fysiskt, psykiskt, misshandel eller grov mobbning. De här barnen syns inte, det är jättesvårt att peka ut dem, för de är mästare på att dölja det.

Förr i tiden blev barn oftast mobbade i skolan. De plågades under skoltid men visste att när de kom hem, då slapp de sina plågoandar för ett tag. Vardagen för ett barn ser inte riktigt likadan ut i dag, eftersom mobbaren finns i telefonen med sina hånande och hotande sms och kommentarer.

– Det som är olagligt i verkligheten är också olagligt på nätet: kränkningar, förtal, olaga hot, sexuellt ofredande, sexuella övergrepp på barn, kränkande fotografering... Anmäl till polisen. Anmäl varenda gång, då blir det lättare för polisen att kartlägga.

Kontakt i sexuellt syfte

Så var det grooming, när en person, en så kallad groomare, tar kontakt med barn via internet i sexuellt syfte. En groomare är oftast äldre än barnet som blir utsatt, men inte i alla fall. Vissa av groomarna nöjer sig med att barnet skickar nakenbilder eller filmer av sig, medan vissa vill gå längre. Ofta tar sig groomaren in på plattformar där barnen vistas, exempelvis i olika spel eller på sociala medier. De tar lång tid på sig när de väl fått kontakt med barnet, ofta i flera månader, för att lära känna barnet nära och bygga upp ett förtroende. Det blir då svårare för barnet att säga nej när groomaren ber honom eller henne att exempelvis ta av sig tröjan framför kameran.

Hur ska man då komma till bukt med dessa problem? Enligt Martina Söderholm finns det ett riktigt effektivt sätt:

– Det är svårt att prata med sina barn om sådant här men det är fullständigt livsnödvändigt att göra det! Man måste få barnet att känna sig 100 procent trygg med att komma till sina föräldrar.

Att koppla bort internet eller hota med att plocka bort spel eller sociala medier från de digitala verktygen är heller ingen bra idé:

– Hota aldrig med att plocka bort spel om det inte är så att barnet själv mobbar, det blir en bestraffning.

Visa engagemang

I stället tipsar hon om att, förutom att prata med sina barn, att visa engagemang och intresse över vad barnen gör på internet. Att själv testa att spela spelen för att få en uppfattning om det hela kan vara bra. Och att referera till egna händelser när barnet väl berättar.

– Använd inte hot, förbud eller pekpinnar. Läs på och berätta om alla risker som finns på internet. Gör barnen nätsmarta.

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps kulturhusMeraNyheterUngdomsmottagningen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.