Hoppa till huvudinnehållet

Skara får betala vite för brister på Gällkvistskolan

Publicerad:
Skara är en av fyra kommuner som måste betala vite då de inte kommit tillrätta med problem på var sin skola. Arkivbild.
Skara är en av fyra kommuner som måste betala vite då de inte kommit tillrätta med problem på var sin skola. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skara kommun tvingas betalat ett vite på 200 000 kronor för bristande trygghet och studiero på Gällkvistskolan.

– Vi delar inte Skolinspektionens uppfattning när de skriver att vi inte har kommit igång med det här arbetet, säger Erik Eriksson, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Enligt Skolinspektionen har kommunen inte åtgärdat de problem kring bland annat trygghet och studiero som inspektionen pekat på. Ett krav om vite överlämnades till förvaltningsrätten i Stockholm, som nu dömt kommunen att betala 200 000 kronor.

Utöver Skara ska tre kommuner betala vite till staten; Göteborg, Bollnäs och Vimmerby.

”Bristerna har varit så allvarliga att elever inte klarat, eller riskerat att inte klara, kunskapskraven”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Vi hade hoppats att vårt överklagande skulle få genomslag. Nu blev det inte så, och då har vi bara att förhålla oss till det, säger Erik Eriksson.

Fick bakläxa

Det var i samband med en tillsyn våren 2017 som Skolinspektionen krävde att Gällkvistskolan skulle åtgärda ett antal brister. I september 2018 fick kommunen ett föreläggande om vite eftersom bara en del av det man hade påtalat var åtgärdat, och ett par månader senare redovisade skolan vad man hade gjort för att rätta till det återstående.

I februari i år gjorde Skolinspektionen ett uppföljningsbesök, men inte heller då blev skolan helt godkänd. Det innebar att viteskravet överlämnades till domstol för avgörande. I ett yttrande till förvaltningsrätten motsatte sig kommunen vitet, men utan resultat.

– Vi tycker att vi har kommit längre i vårt arbete än vad Skolinspektionen tycker, säger Erik Eriksson.

Nytt viteshot

Kommunen har nu ytterligare ett viteshot hängande över sig. Det döms ut om de påtalade bristerna på Gällkvistskolan inte har åtgärdats till den 29 november.

– Min bild är att vi har åtgärdat det som Skolinspektionen pekat på, rektorer och lärare har gjort ett fantastiskt jobb. Men vi får jobba vidare med huvudfrågan, säger Erik Eriksson.

Artikeltaggar

GällkvistskolanSkaraSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.