Hoppa till huvudinnehållet

Grönt ljus för Skolstaden Skara

Publicerad:
Lotta Grönlund Plöen (M).
Lotta Grönlund Plöen (M). Foto: Daniel Strandroth

Projektet Skolstaden Skara har fått grönt ljus. Det innebär att Katedralskolan stänger estetprogrammet hösten 2021, och att friskolan Olinsgymnasiet då också flyttar in en del av sin verksamhet i Katedrals skollokaler.

Men beslutet i barn- och utbildningsnämnden föregicks av en hel del dramatik sedan SD-ledamoten Silvia Persson hade röstat på oppositionens förslag om återremiss.

Röstningskaos vid skolbeslut i Skara

– Hon insåg att det hade blivit lite tokigt. Vi ajournerade oss och kontaktade kommunjuristen, vi ville vara säkra på att inte göra fel. Därefter öppnade vi ärendet på nytt, säger nämndordföranden Lotta Grönlund Plöen (M).

Fackliga protester

När nämnden väl fått ordning på juridiken lyftes ärendet en andra gång, och då fanns det en majoritet för skolstadsprojektet.

– Nu kan vi blicka framåt och börja jobba med Katedralskolans utveckling, bland annat genom att ta fram en konsekvensanalys, säger Lotta Grönlund Plöen (M).

Frågorna om Skolstaden, ledningsorganisation och detaljbudget fanns med på dagordningen vid sammanträdet för en månad sedan. Men de lyftes då bort sedan flera av de fackliga organsationen hade begärt centrala förhandlingar om olika delar. Dessa förhandlingar genomfördes i förra veckan, och slutade i att flera av facken är fortsatt oeniga med arbetsgivaren. Det gäller bland annat Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet och Vision som sagt nej till både programförändringarna på Katedral och detaljbudgeten för nästa år.

SD har lyssnat

SD har varit tydligt med att man står på allianspartiernas sida i frågan om skolstadsprojektet. Däremot har det varit mer osäkerhet var partiet står i synen på förslaget till ny ledningsorganisation på Katedralskolan.

Vi har svängt flera gånger i frågan. Men efter att ha lyssnat med bland annat personalen tror vi att det är bästa att behålla nuvarande organisation, säger SD:s gruppledare Ove Berlin.

I och med att SD:s ledamot röstade med oppositionen i frågan om ledningsorganisation får Katedralskolan nu behålla tjänsten som administrativ chef.

Det innebär problem eftersom vi inte har budgeterat för det. Nu måste skolan finansiera tjänsten med andra medel, säger Lotta Grönlund Plöen.

Artikeltaggar

Lotta Grönlund PlöenSkaraSkola och utbildningSkolstaden Skara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.