Hoppa till huvudinnehållet

Röstningskaos vid skolbeslut i Skara

Publicerad:
Silvia Persson (SD). Arkivbild
Silvia Persson (SD). Arkivbild Foto: Daniel Strandroth

De omdebatterade förslagen om programutbud och ledningsorganisation för Katedralskolan slutade i röstningskaos, där Sverigedemokraten Silvia Persson till slut tilläts ändra sin röst.

– Det kändes som att det inte var vi i nämnden som avgjorde det här, säger miljöpartisten Magnus Gunnarsson.

Det var när barn- och utbildningsnämnden skulle ta ställning till förslaget att stänga estetprogrammet från hösten 2021 som cirkusen började.

Den rödgröna oppositionen begärde återremiss av ärendet för att det skulle göras en risk- och konsekvensanalys. Vid voteringen röstade då SD:s ledamot för de rödgrönas förslag, trots att partiet tidigare sagt att man skulle gå på alliansens linje i frågan om programförändringarna.

– Det blev mycket knapptryckande på telefonerna bland de borgerliga ledamöterna efter den voteringen, säger nämndens andre vice ordförande Therese Kristiansson (S).

Eftersom Silvia Persson vid sammanträdets slut meddelade att hon ville ändra sig hölls en lång ajournering där de juridiska aspekterna reddes ut.

Det slutade med att majoriteten i nämnden beslutade att röstningen skulle göras om, och där höll sig Silvia Persson till ”rätt” block, vilket innebär att Katedralskolans stänger estetprogrammet hösten 2021.

Däremot blev det ingen ny votering i frågan om ledningsorganisation för Katedralskolan. Även här röstade Silvia Persson med S, MP och V, vilket innebär att den nuvarande organisationen, med en administrativ chef, blir kvar.

– Det var en seger både för en enskild person och Katedralskolan. Det är fullständigt absurt att man ska kunna säga upp människor utifrån ett budgetbeslut, säger Therese Kristiansson.

Artikeltaggar

SkaraSkola och utbildningSkolstaden Skara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.