Hoppa till huvudinnehållet

KD gör ett skifte i kommunstyrelsen

Publicerad:
Kristdemokraterna gör en rockad i kommunstyrelsen i Skara. Leif Brohede (till vänster) blir ersättare och Tanjo Andersson går in som ordinarie ledamot.
Kristdemokraterna gör en rockad i kommunstyrelsen i Skara. Leif Brohede (till vänster) blir ersättare och Tanjo Andersson går in som ordinarie ledamot.

Kristdemokraterna formerar om sitt lag i kommunstyrelsen.

Ordinarie ledamoten Leif Brohede träder tillbaka och sätter sig på ersättarstolen, samtidigt som partiets ”kronprins” Tanjo Andersson gör tvärtom.

– Det är inte bara att ta över efter en partikamrat som har varit med så länge. Därför är det skönt att Leif ändå blir kvar som ersättare, vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Tanjo Andersson.

Tidigare i veckan meddelade Leif Brohede att han efter närmare 30 år lämnar uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige för att KD ska kunna arbeta in en ny ledamot inför nästa mandatperiod. Han behåller dock uppdraget som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, och han sitter kvar i kommunstyrelsen, om än som ersättare istället för ordinarie ledamot.

Kryssvinnare 2018

Skiftet genomförs vid årsskiftet.

– Som ersättare får men vara med i debatten, och det har jag varit. Men man får inte rösta eller göra yrkanden. Det ska bli spännande att få den möjligheten, säger Tanjo Andersson.

Han var lokalt sett en av de stora vinnarna i valet 2018 när han med hjälp av kryssen lyfte från sjunde plats på kommunvalsedeln till den första. En bidragande orsak var att entreprenören Bert Karlsson i en annonskampanj uppmanade Skaraborna att rösta på Tanjo Andersson.

– Jag är fortfarande fritidspolitiker som ska försöka sy ihop det här med ett vanligt jobb. Men som anställd på Jula har jag lärt mig att det är fullt fokus och rakt på mål som gäller.

Artikeltaggar

Bert KarlssonKristdemokraternaLeif BrohedePolitikSkaraTanjo Andersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.