Heineman-utställning i Centrumhuset

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Utställningen i Centrumhuset pågår fram till 6 december.
Foto: Jens Fritzson
I Centrumhusets konstrum i Götene finns just nu en utställning om Hans-Erland Heineman, Centrumhusets arkitekt.

Invigningen av utställningen den 11 november inleddes med att Götene konstförenings ordförande Agneta Oledal höll ett kort anförande om Heineman och utställningen.

Den har arrangerats av föreningen med en del material lånat från en tidigare utställning om Heineman i Skövde samt med en egen del med tonvikt på Centrumhuset.

Heineman, som i år skulle fyllt 100 år, ritade bland mycket annat Kulturhuset i Skövde, Billingehus, Hentorps vårdinrättning med kyrka samt flera privatvillor.

Utställningen visar inte endast Heineman som arkitekt, utan även som konstnär och skribent.

Alldeles innan utställningen invigdes kom Ann-Sofie Andersson, kommunens kultursamordnare, med en stor målning av Heineman. Till vardags hänger den i ett kontor i Centrumhuset, men ingår nu i utställningen.

Invigningen av utställningen skedde den 11 november. På bilden ses Lars Stenerås, Åke Svensson, Agneta Oledal, Ann-Sofie Andersson, Per Rådmark och Lars-Inge Knutsson.
Foto: Privat

Berättade minnen

Efter en stunds mingel i utställningen samlades 40-talet besökare i Centrumhusets cafeteria där fyra inbjudna gäster berättade minnen från husets tillblivelse och om verksamheten där de första åren. Åke Svensson och Lars Stenerås, välkända trotjänare inom Götene förvaltning, Per Rådmark, tandläkare som flyttade in redan 1973, året innan huset invigdes, samt Lars-Inge Knutsson.

Denne kom till Götene som stadsarkitekt några år senare men hade kontinuerlig kontakt med Heineman, ”vars ande svävade över huset”.

Kontroversiellt

Vid samtalet kom det fram att Centrumhuset från början var kontroversiellt: för dyrt, för stort, för fult löd en del omdömen. Redan efter några år var det dags att bygga till huset.

Lena Holmstrand Krüger, som fanns med i publiken och som kände Heineman personligen, berättade att denne placerade Centrumhuset bland de förnämsta av sina verk, ”och vi ska vara stolta och glada över det!”

Under sista delen av invigningen fikade deltagarna medan Björn Sjöstedt läste valda dikter ur Heinemans diktsamling ”Skövde, stad i universum”, utgiven 1994.

Där framstår Heineman som lite av en filosof med naturen som bakgrund till många av sina tankar om livet.

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.