Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet och Vision tar strid för Katedralskolan och mot de förändringar av programutbudet som Skara politiska ledning har föreslagit.
– Vi kan inte bara lämna det här med rent samvete, det är så viktigt för så många människor, säger Stefan Hemb, kommunombud för LR.
Oro, för att inte säga skräck, bland medlemmarna.
Det var den bild som målades upp när Stefan Hemb tillsammans med Marie Velander, ordförande för Lärarförbundet, och Marie Björnberg Sawyer, ordförande för Vision i Skara, höll presskonferens.
Det gjorde det efter en förhandling med företrädare för kommunen. Där sa de tre organisationerna nej till det planerade upplägget för Skolstaden Skara.
De säger också nej till den föreslagna detaljbudgeten för 2020 eftersom den i praktiken innebär att 40-50 tjänster måste bort inom barn- och utbildningsförvaltningen, och det skulle slå hårt mot Katedralskolan.
– Vi har nästintill 100 procent backning från våra medlemmar. Vi kan inte gå genom lokalerna utan få frågor; hur ser det ut, när ska jag söka nytt jobb? Det finns en utbredd oro, säger Stefan Hemb.
Olycklig process
Kritiken gäller i stort hela den process som föregått förslaget om Skolstaden Skara.
– Vi är inte emot samarbete. Men här har varit en olycklig process som bara lett till stress. Det har saknats delaktighet, det har inte funnits någon kommunikation, säger Marie Velander.
Det dialogmöte som personalen på Katedralskolan höll med den politiska ledningen i tisdags gav ingen lugnande effekt. Tvärtom.
– Vi fick veta att de förvaltningschefen på service och teknik gör ritningar för delar av Katedralskolans lokaler tillsammans med Olinsgymnasiet, utan att någon från Katedral är med, säger Marie Björnberg Sawyer.
Verksamhetsövergång?
Facken har nu begärt att det görs en risk- och konsekvensanalys av förslaget att stänga två av Katedrals program till förmån för Olinsgymnasiet. Eftersom Olinsgymnasiet villkorat ett samarbete med att friskolan får de två programmen, tolkar facken det också som att det handlar om verksamhetsövergång. Det innebär i så fall att Olinsgymnasiet får ta över den nuvarande verksamheten, med personal.
– Allt tyder på att det är en verksamhetsövergång, flera kriterier är uppfyllda, säger Stefan Hemb.
LR, Lärarförbundet och Vision har begärt att barn- och utbildningsförvaltningen utreder frågan.
Ändar sig SD?
Enligt planen ska Skolstaden Skara och budgeten upp för beslut vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde på torsdag.
– De kan fatta vilka beslut de vill, men vi hoppas att de lyssnar på oss och utreder istället för att ha bråttom, säger Stefan Hemb.
De rödgröna oppositionen har varit tydlig med att man tänker säga nej till Skolstaden Skara.
– Vi skulle önska att det finns en politisk samsyn, säger Marie Velander.
Sverigedemokraterna sitter i vågmästarställning och har så här långt varit positivt till projektet.
– Vi skulle bli glada om de ändrade sig, det skulle var en lättnad, säger Stefan Hemb.