Lidköping för Musikhjälpen kommer tillbaka till torget – den här gången placerat i anslutning till isbanan. Förhoppningen är att rama in området och locka till folkfest.
– Vi hoppas göra det till en härlig hängyta, säger Julia Hildorzon, projektledare för Sport och kultur för alla.
2017, 2018 och 2019 - Lidköpings tredje insats av Musikhjälpen närmar sig.
Planeringen är i full gång för Julia Hildorzon och Linnea Bång, båda projektledare för Sport och kultur för alla. Det man vet är att det kommer att bli tre intensiva dagar i glasburen den 13-15 december, det vill säga under de tre sista dagarna som stora Musikhjälpen pågår.
– Tanken är att få mer draghjälp från det stora och att det blir mer uppmärksammat på det viset, säger Julia Hildorzon.
Skolklasser ska bjudas in
Vilka gästerna blir är inte klart i dagsläget. Förhoppningen är dock att ha fler uppträdanden från själva buren samt att ha ett brett program, men framför allt ska skolklasser bjudas in så att många barn involveras.
– Och att man jättegärna gör ett engagemang i sin klass för att sedan komma och lämna över summan, eller bara sjunga en sång eller vad det nu kan tänkas vara. Det behöver inte vara jättemycket pengar inblandat egentligen, säger Julia Hildorzon och fortsätter:
– Förra året hade barnen gjort gubbar av toarullar till temat Alla har rätt att funka olika. Vissa hade skrivit sagor och berättelser - man kan hitta på sin egen grej om hur man vill engagera. Och då tycker vi att det är viktigt att man frågar barnen hur de tänker, vad de kan göra.
Man har egentligen inte några ekonomiska mål med insatsen. Det viktiga är att medborgarna samlas och engagerar sig.
Men…
– Vi har kommit topp-20 de tidigare åren så det vore roligt att komma topp-10. Att sätta Lidköping på kartan lite, säger Linnea Bång.
Den stora skillnaden mot förra året är positionen av glasburen. I år kommer den att placeras i anslutning till isbanan på torget, ha två stora ledskärmar och på så vis skapa en träffpunkt för medborgarna.
– Det som händer är att man får en mötesplats där gränserna suddas ut lite grann, där föreningsliv, näringsliv och privatpersoner får en chans att mötas. Det händer så mycket bra grejer men ibland är det lite skyddad verkstad, och nu får alla möjlighet att ta del av varandra, menar Julia Hildorzon.
Många planer på kringarrangemang
Just flytten till isbanan tror man mycket på och planerna på kringarrangemang pågår för fullt.
– Det finns flera tankar, bland annat lusseåk på isen till mysig musik med pepparkakor och glögg. Att man kopplar på lite andra happening kring det så att det blir en trevlig stämning, säger Julia Hildorzon.
– Vi hoppas även få upp lucia på taket och sjunga, men det har vi inte kollat än, säger Linnea Bång och skrattar.
Vad tycker ni om årets tema, Sex är inte ett vapen?
– Jag tror att det kan beröra många och det är ett bra ämne att lyfta, säger Julia Hildorzon och fortsätter:
– Men vi vill samtidigt att det ska vara härligt och roligt. Att det inte bara är dystert, utan att man blir glad, inspirerad och får kraft att göra skillnad.