Hoppa till huvudinnehållet

Ger hela bilden av Skolstaden Skara: ”Vi borde kanske ha gjort det tidigare”

Publicerad:
Lotta Grönlund Plöen (M).
Lotta Grönlund Plöen (M). Foto: Daniel Strandroth

I en fyra sidor lång sammanställning redogör nu Lotta Grönlund Plöén (M) för vad som ledde allianspartierna fram till projektet Skolstaden Skara.

– Det hade kanske sett annorlunda ut opinionsmässigt om vi hade gjort det här tidigare, säger hon.

På torsdagsförmiddagen la hon ut texten på sin egen politikersida på facebook, och på Skaramoderaternas och Skaraalliansens Fb-sidor.

– Jag fick en fråga om hur allting hänger ihop, och gjorde då den här sammanställningen. När jag var klar insåg jag att det kanske vore en bra idé att dela med sig av resultatet.

Negativ spiral

Den rödgröna oppositionen har varit starkt kritisk till att man inte fått information om projektet och man har i likhet med flera av de fackliga organisationerna sagt nej till att kommunalas Katedralskolan i praktiken ska överlåta två av sina program till Olinsgymnasiet. Därefter har även gymnasieskolans elevkår krävt svar av politikerna.

I rollen som ordförande i barn- och utbildningsnämnden är Lotta Grönlund Plöen den som i första hand har fått svara på kritiken.

– Vi förstod att alla inte skulle hålla med oss i det vi vill göra. Men vi hade inte räknat med att det skulle bli en så negativ spiral.

Vikande söktryck

Lotta Grönlund Plöen försöker nu ge en bild som ska få fler att förstå bakgrunden och inse varför Skolstaden Skara är ett bra och nödvändigt projekt.

I sammanställningen skriver hon att idén till Skolstaden Skara växte fram gradvis under lång tid, eftersom Katedralskolan har haft problem med vikande söktryck.

En av de frågor som Allianspartierna ställde sig var hur man skulle kunna göra Skara mer attraktivt som skolstad. Under våren 2019 började idéerna ta form på allvar, och i maj presenterades avsiktsförklaringen Skolstaden Skara.

”Vi har presenterat en idé som vi är övertygade om kommer att locka fler elever att vilja gå gymnasiet i Skara”, skriver Lotta grönlund Plöen.

Syftet med Skolstaden Skara är enligt alliansparterna att man ska se Katedralskolan som en tillgång istället för ett problem, och att kommunen genom ett samarbete med de andra huvudmännen (Olinsgymnasiet och regionen) skapar ett studieklimat som attraherar ungdomar.

Fel fokus

Mycket av kritiken har handlat om att kommunen är beredd att stänga två av Katedralskolans program och överlåta dem till en friskola. Lotta Grönlund Plöen pekar på att det är enda lösningen om Skara ska få tillgång till idrottsprofilerna, vilket man får i Skolstadsprojektet. ”Vi kommer samtidigt att uppmuntra Katedralskolan att utreda möjligheter att antingen starta nya program, exempelvis humanistiskt, eller bredda de inriktningar som finns”.

Fokus i debatten har hamnat på de två program som Katedralskolan inte längre skulle erbjuda, program som kommer att finnas kvar inom ramen för Skolstaden Skara. ”Väldigt lite handlar om alla de fördelar vi får. Vi tror att eleverna på Katedralskolan, och eleverna på Olinsgymnasiet campus Katedral kommer att ha utbyte av varandra, och tillsammans bidra till en blomstrande Katedralskola”, skriver Lotta Grönlund Plöen.

Den framtid hon ser om förslaget inte genomförs är betydligt dystrare. ”Något måste hända för att vända söktrenden, annars blir vi ändå tvungna att lägga ner program av ekonomiska skäl, men utan att kunna erbjuda Skaras ungdomar något attraktivt alternativ.

Artikeltaggar

Lotta Grönlund PlöenOlinsgymnasietSkaraSkola och utbildningSkolstaden Skara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.