Hoppa till huvudinnehållet

Anna från Grästorp vill bli starkast i världen

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Så här kan farmers walk se ut. I helgen ska Anna Harjapää tävla i bland annat den grenen då hon medverkar i Världens starkaste kvinna.
Så här kan farmers walk se ut. I helgen ska Anna Harjapää tävla i bland annat den grenen då hon medverkar i Världens starkaste kvinna. Foto: Fridah Johansson

"Själen lämnar kroppen-upplevelser", kraftprov och förhoppningsvis både seger och semester, det är vad som väntar Anna Harjapää, Håle, som under tisdagsmorgonen äntrade flygplanet som ska ta henne till tävlingen där 22 tjejer gör upp om titeln Världens starkaste kvinna.

Världens starkaste Grästorpare, Anna Harjapää, är på väg till Florida, USA, för att se om hon kan lyfta och kämpa med sig till titeln Världens starkaste kvinna hem till Håle.

Under helgen kommer 22 superstarka kvinnor från runt om i världen mötas i Daytona beach, Florida för att göra upp om titeln i grenar som vikingpress där det gäller att pressa 102 kilo över huvudet, farmers walk där man går en runda med 111 kilo tunga väskor i vardera hand, fyra snabba marklyft med 106, 206, 225 samt 247 kilo tunga vikter samt ett last- och dragmedley i vilket man ska bära en öltunna vägande 98 kilo, en sten på 102 kilo och en 100-kilos sandsäck till och upp på en släde som man sedan ska dra 16 meter.

– Last-dragmedleyt är dödsjobbigt. Det ska ju gå fort, snabbast vinner. Då får man en själen lämnar kroppen-upplevelse, berättar Anna.

Final på söndag

De tio starkaste går vidare till final på söndagen. Då väntar ytterligare två kraftprov: Apollonpress och powerstairs, innan världens starkaste kvinna kan koras.

Ifjol knep Anna sjätteplatsen i tävlingen, en placering hon var nöjd med, men nu väntar nya mål:

– Vansinnigt starka tjejer som vunnit tidigare är med. Men det är klart, jag blir gärna bättre än sexa i år. Det gäller att sikta högt, även om man inte är där.

Efter en fotstukning har Annas träning inte gått riktigt som önskat. I augusti opererades foten, och även om läkningen gått framåt är foten inte helt bra än.

– Jag ställde inte upp i Sveriges starkaste kvinna i år på grund av foten, utan tänkte satsa på Arnold Strongwoman i vår. Tidigare har Världens starkaste kvinna hållits i en tråkig stad i North Carolina, så jag tänkte inte vara med där heller, på grund av det. Men så såg jag att den skulle hållas i Daytona beach och tänkte att jag nog ska vara med ändå. Då kan vi ta lite semester samtidigt.

Marklyft är den gren som Anna ser mest fram emot:

– Jag har äntligen orkat lyfta alla hemma, så marklyft ser jag fram emot. Och när man väl är framme träffar man goda vänner, vi har blivit det efter alla tävlingar. Man umgås, snackar, äter gott och sedan kommer man på att "men oj, vi ska ju tävla också". Då kommer nerverna och det pirrar väldigt i magen precis innan startskottet går, sen går det över och då är det bara roligt när man är igång.

Grästorps starkaste tjej bor i Håle. Under helgen gör hon upp i kampen om att bli även världens starkaste.
Grästorps starkaste tjej bor i Håle. Under helgen gör hon upp i kampen om att bli även världens starkaste. Foto: Fridah Johansson

Artikeltaggar

Anna Harjapää HåleNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.